PERSBERICHT

Den Haag, 9 augustus 2004

Wegens overweldigende belangstelling Indische gemeenschap

Beslistermijn aanvragen collectieve doelen verlengd

Stichting Het Gebaar heeft bekend gemaakt de termijn te verlengen waarbinnen zou worden besloten over de ingezonden projectaanvragen. Door het grote aantal ontvangen aanvragen zijn zestien weken niet voldoende om tot een juiste, zorgvuldige afweging te kunnen komen. De beslistermijn wordt verlengd met maximaal acht weken.

De meer dan 400 aanvragers zijn hierover reeds ingelicht. Zij krijgen uiterlijk vrijdag 15 oktober 2004 van Stichting Het Gebaar bericht of zij wel of niet in aanmerking komen voor een uitkering in het kader van de regeling Collectieve Doelen.

Stichting Het Gebaar heeft in de vier maanden dat de regeling geopend was voor ongeveer 75 miljoen euro aan aanvragen ontvangen. Voor de collectieve doelen heeft de Nederlandse regering 15.882.308 euro beschikbaar gesteld. Het uitkeringsbedrag is dus niet toereikend voor het honoreren van alle aanvragen.

De Collectieve Doelen zijn het tweede deel van Het Gebaar - een tegemoetkoming van de regering aan de Indische gemeenschap voor het beleid van voorgaande regeringen, dat kil, bureaucratisch en formalistisch is geweest. Behalve het collectieve deel bestemd voor projecten heeft de regering 350 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor individuele betalingen. Oorlogsgetroffenen uit het voormalige Nederlands-Indië konden tot en met 31 december 2002 een aanvraag indienen om in aanmerking te komen voor een eenmalige uitbetaling van 1.822 euro. In anderhalf jaar tijd heeft Stichting Het Gebaar aan zo'n 97.000 mensen Het Gebaar uitgekeerd.


Noot voor de redactie (