Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

FEI Company levert expertise aan 3D Electronen Microscopie Netwerk van Europese Unie

Eindhoven, 9 augustus 2004 -- FEI Company (NASDAQ: FEIC), wereldmarktleider op het gebied van elektronenmicroscopen voor nanotechnologie, is samen met 15 Europese laboratoria geselecteerd voor deelname aan het 3D Electronen Microscopie Netwerk. Wat de selectie zo bijzonder maakt, is dat FEI Company de enige commerciële deelnemer binnen dit netwerk is. Het project kost tien miljoen euro en wordt gesponsord door de Europese Unie. Doel van het project is om samenwerking te stimuleren tussen Europese cel- en structuurbiologen die actief zijn op het gebied van cryo-electronen microscopie. Dit moet uiteindelijk leiden tot de mogelijkheid om ruimtelijke afbeeldingen van celstructuren te maken met een oplossend vermogen tot op atomair niveau. Het karakteriseren en doorgronden van de ruimtelijke structuur van eiwitten en hun interactie en lokalisatie binnen cellen is essentieel voor het begrijpen van complexe biologische processen. Dit is vooral interessant voor farmaceutische en biomedische bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. De toenemende behoefte aan deze vorm van Structural Genomics onderzoek heeft geleid tot subsidiëring van dit project en andere projecten door de Europese Commissie in het zesde Kaderprogramma. "Het is de taak van FEI om binnen het netwerk nauwe interactie van academische en toegepaste wetenschap te bewerkstelligen en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van geavanceerde industriële toepassingen met betrekking tot 3D ultra-hoge resolutie afbeeldingen van biologische cellen", zegt Rob Fastenau, vice president en general manager van FEI's Electron Optics Divisie in Nederland. "FEI's deelname in dit zeer belangrijke programma bevestigt de rol van FEI als een internationale, toonaangevende leverancier van zeer geavanceerde apparatuur voor de levenswetenschappen.

"Binnen het Netwerk is FEI verantwoordelijk voor het coördineren en spreiden van kennis door middel van het aanbieden van hoogwaardige cursussen aan Europese onderzoekers", zegt Werner Hax, life-science productmanager van FEI's Electron Optics Divisie. "Deze trainingen en workshops hebben als onderwerp cryo-electronen microscopie, electronen tomografie, bio-informatica en beeldverwerking. De leertrajecten worden o.a. aangeboden door de FEI Academy in Eindhoven". De publieke verspreiding van nieuwe standaard procedures middels het netwerk 3D-EM zal uiteindelijk leiden tot innovatief, state-of-the-art onderzoek in heel Europa.

Over FEI Company
FEI's Tools for Nanotech, omvatten ionen- en elektronen-bundel technologieën, 3D- karakterisatie, analyse en modificatie tot op sub- Ångstrom niveau. Met R&D-centra in Noord-Amerika en Europa en verkoop- en service-organisaties in meer dan 40 landen wereldwijd, brengt FEI de nanodimensie binnen het bereik van toonaangevende onderzoekers en fabrikanten. Meer informatie over FEI kunt u vinden op: www.feicompany.com

Contact:

Cathy van Mastrigt Serge van Rooij
Marketing Communications Bex*van der Schans
FEI Company, Europe + 31 40 294.5252
+31 40 276.6225 svrooij@bvdspr.nl
cathy.van.mastrigt@nl.feico.com


---- --