VLM AIRLINES


Nederlandse zakenreiziger houdt van snelheid

Rotterdam, 9 augustus 2004 - Ruim dertig procent van de Nederlandse zakenreizigers vindt de hoge snelheid het leukste aspect van vliegen. Bovendien geeft de Nederlander de voorkeur aan kleine en overzichtelijke luchthavens en reist hij/zij het liefst samen met de partner. Dit blijkt uit een onderzoek dat VLM Airlines heeft uitgevoerd onder haar reizigers. De Belgische reiziger geniet het meest van het uitzicht (23,1%), terwijl het arriveren op nieuwe bestemmingen het meest gewaardeerd wordt door Engelse reizigers (16,1%).

Nederlanders en Britten houden er niet van om alleen te reizen. De helft van de ondervraagde Britten zit tijdens de vliegreis het liefst naast zijn/haar partner, voor de Nederlander ligt dit percentage zelfs op 59,7%. Opmerkelijk is dat de Belg liever een lege stoel naast zich heeft (28,6%) dan de echtgenoot of vriend(in) (22,8%).

Goede service aan boord is voor de Belgen het belangrijkst (15,4%), voor de Nederlander geldt dat in mindere mate (10,2%) en de Britten hechten er het minste aan (4,7%). De top 3 van ergernissen tijdens de vliegreis is: wachten (25%), vertragingen (11,4%) en turbulentie (10,2%).

Favoriete zakelijke bestemmingen
Londen is voor zowel de Britten (29,1%), Belgen (82,4%) en Nederlanders (70,9%) verreweg de meest geliefde zakelijke bestemming. Het financiële hart van Europa staat royaal op de eerste plaats. Voor de Nederlandse zakenreiziger staat New York op de tweede plaats en Amsterdam, Parijs en Rome staan op de derde plaats van de ranglijst. Frankfurt werd door de Nederlanders genoemd als minst favoriete zakelijke bestemming (25%).

Luchthavens
De top 5 van favoriete luchthavens bij de Nederlandse zakenreiziger is:

1 - Rotterdam Airport (58,6%)

2 - Schiphol Amsterdam (17,1%)

3 - London City (11,4%)

4 - Luchthaven Antwerpen (10%)

5 - Singapore Airport (2,9%).

Als belangrijkste redenen waarom Rotterdam Aiport op de eerste plaats staat wordt genoemd 'de kleinschaligheid' (34,4%) en 'snelle procedures' (26%).
Meer dan de helft van alle Nederlandse, Engelse en Belgische reizigers probeert als het even kan om de luchthaven Heathrow te vermijden. Voornaamste redenen zijn de grote omvang, de drukte en slechte bereikbaarheid. Verder valt op dat 23,8% van de Nederlandse zakenreizigers liever niet vliegt vanaf Amsterdam.

Verbeteringen
Zowel de Engelse als de Nederlandse reiziger vindt dat aanpassingen van het zitcomfort de belangrijkste verbetering zou zijn van vliegreizen. De Belgen daarentegen zien verlaging van de prijzen als belangrijkste vooruitgang (terwijl dat bij de 'zuinige Nederlander' pas op de vijfde plaats staat). Andere punten die reizigers graag verbeterd zien zijn het terugdringen van de check-in tijd en de wachttijden.


---


----------------------------------------