Ingezonden persbericht


MEDEDELING VOOR DE PERS

Den Haag, 9 augustus 2004

VERBOUWINGEN IN DE TWEEDE KAMER

In het gebouw van de Tweede Kamer vinden momenteel op diverse plaatsen verbouwingen plaats. Een voorbeeld hiervan is de voormalige Burgerzaal, die als nieuwe locatie gaat dienen voor het Centraal Informatie Punt en een nieuwe bezoekersbalie en uitgebreidere garderobefaciliteiten zal krijgen.

Het moderniseren van de faciliteiten voor de Beveiligingsdienst maakt tevens onderdeel uit van de verbouwingsactiviteiten. De beveiligingsloge van de ingang Lange Poten wordt geheel vernieuwd en in een later stadium zal ook de ingang Plein over een nieuwe loge beschikken. Daardoor kunnen bezoekers beter en sneller de openbare vergaderingen van de plenaire Tweede Kamer en van de commissies bereiken. De ingang Lange Poten is rond het einde van het zomerreces weer open voor het publiek. Onmiddellijk daarna gaan de werkzaamheden van start in verband met de verbouwing van de ingang van het Plein.

Daarnaast worden er nog andere moderniseringen en aanpassingen gerealiseerd, zodat een betere scheiding mogelijk is tussen ruimtes die toegankelijk zijn voor het publiek, zoals de Statenpassage, commissiezalen en de plenaire zaal, en het beveiligde gebied. Door het plaatsen van tourniquets bij de ingang van gebouwdeel Justitie, Hotel en de ingangen van commissiezalen op de begane grond en de tweede verdieping, moet het ongewenst meelopen van personen naar beveiligd gebied voorkomen worden. De Tweede Kamer blijft daarmee als openbare instelling een ruim voor het publiek toegankelijk gebouw.