Ingezonden persbericht


The Publicity Company

PERSBERICHT Amsterdam, 9 augustus 2004

Twee wereldrecords voor de Belg Lars Vandenbergh

EK Rubik's Cube in Nemo groot succes

De EK Rubik's Cube, afgelopen weekend in het Amsterdamse wetenschapscentrum Nemo, waren een groot succes. Ruim vijftienhonderd toeschouwers zagen topprestaties van Europa's beste Rubik's Cubers. Ster van het toernooi was de 22-jarige Belg Lars Vandenbergh, die met 16,19 seconden Europees kampioen 3x3x3 speedsolving werd. Bovendien vestigde hij twee nieuwe wereldrecords op 4x4x4 speedsolving en 5x5x5 speedsolving.

Tijdens de EK Rubik's Cube in het Amsterdamse NEMO werd door 53 deelnemers uit dertien landen gestreden in elf categorieën. Ruim vijftienhonderd toeschouwers zagen hoe Europa's topspelers razendsnel de verdraaide kubussen (3x3x3, 4x4x4 en 5x5x5) oplosten. Met twee handen, maar ook met één hand, met de voeten en geblinddoekt. Het totale prijzengeld bedroeg zevenduizend euro. Jongste deelnemer was de zevenjarige Poolse Wiktoria Zborowska, de oudste deelnemer was de 74-jarige Zweed Rune Wesström.

Ster van het toernooi was de 22-jarige Belg Lars Vandenbergh die Europees kampioen werd bij 5x5x5 speedsolving en het koningsnummer 3x3x3 speedsolving. Bovendien werd hij derde bij 4x4x4 speedsolving en bij Rubik's Clock speedsolving. Behalve vier trofeeën en een prijzengeld van drieduizend euro vestigde Vandenbergh twee tot de verbeelding sprekende wereldrecords tijdens het toernooi: 1 minuut 9,11 seconden bij 4x4x4 speedsolving en 2 minuut 8,45 seconden bij 5x5x5 speedsolving. Nederlands succes was er voor Jaap Scherphuis die Europees kampioen Rubik's Magic speedsolving werd en voor Ron van Bruchem, die tweede werd bij 4x4x4 speedsolving en derde bij 3x3x3 speedsolving.

Volgend jaar bestaat de kleurrijke kubus, uitgevonden door de Hongaarse hoogleraar Erno Rubik, 25 jaar. In veel landen worden dan ook de voorrondes gehouden voor het volgende wereldkampioenschap, in november 2005 in Orlando, USA. In Nederland vindt op 10 oktober in Groningen het eerstvolgende Rubik's Cube evenement, de Dutch Cube Day, plaats.

Voor meer webinformatie over het EK Rubik's Cube en de volledige uitslagen: www.speedcubing.com, foto's zijn te downloaden via www.jumbo-world.com/rubik. Voor meer webinformatie over de kubus: www.rubikscube.com.

Voor meer persinformatie over het EK Rubik's Cube: Chermain Pubben

www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: chermain@publicy.nl