Politiebond ACP

Remkes laat politie al langer wachten op lastenverlichting

Precies een jaar nadat de Politievakorganisatie ACP het rapport Minder regels, meer blauw op straat; ontbureaucratisering bij de Nederlandse politie heeft aangeboden aan minister Remkes, blijkt de administratieve rompslomp vrijwel onveranderd. De politie is nog steeds verplicht bezig met teveel papierwerk. En dat terwijl het kabinet voor meer blauw op straat zou zorgen!

Burgemeester Ivo Opstelten uit Rotterdam bracht vandaag in de media in herinnering dat het kabinet weinig vaart zet achter de administratieve lastenverlichting voor de politie. Met zijn uitspraak ondersteunt hij het ACP-beleid over dit onderwerp. De bond overhandigde namelijk de Tweede Kamer in augustus vorig jaar een rapport met aanbevelingen voor ontbureaucratisering bij de Nederlandse politie. Of er ook daadwerkelijk iets is gedaan met het rapport, is nooit gecommuniceerd.

Het rapport minder regels, meer blauw op straat van de ACP is tot stand gekomen op grond van praktijkervaringen. Politiemensen klagen al langer over de stapels formulieren die ze moeten invullen. De bureaucratie betreft niet alleen de hoeveelheid aan wetten, regels en procedures, maar ook het extra werk ten dienste van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, gemeenten en hulpverlening. Het (bijna gelijknamige) rapport van onderzoeksbureau EIM, in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, toont dit nogmaals aan. Genoeg reden toch voor minister Remkes om (volgens afspraak) het politiewerk aangenamer en efficiënter te maken?!

Minder regels, meer blauw op straat, het rapport van de Politievakorganisatie ACP, vraagt om krachtdadig optreden van de minister. In de bureaucratie van het ministerie is het afgelopen jaar al genoeg gepraat!