Praktijkonderzoek Veehouderij

Maïswortelkever: een naderend gevaar. Controleer uw percelen!

De maïswortelkever komt sinds een aantal jaren voor in Oost-Europa en vormt daar een ware plaag. Vorig jaar is de kever ook al gevonden in maïspercelen rondom de luchthavens van Brussel, Londen en Amsterdam. De meest waarschijnlijke verspreiding van de kevers is door mensen via kleding en bagage. Gezien het vele internationale verkeer van en naar Nederland is het reëel te veronderstellen dat de kever binnen afzienbare tijd opnieuw in Nederland wordt waargenomen en zich mogelijk later vestigt. Zodra dit het geval is, is schade te verwachten in snijmaïs, korrelmaïs en suikermaïs. In extreme gevallen kan de schade oplopen tot 90%. Het is dus vijf voor twaalf waar het gaat om menskracht en financiële middelen om deze plaag in spé het hoofd te bieden. Controleer binnenkort uw percelen, al is het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Bron foto: Plantenziektenkundige Dienst Wageningen

Hoe ziet de schade eruit?

In Nederland is schade door maïswortelkevers (gelukkig) nog niet bekend, maar in Oost Europa bevinden ze zich meestal in de kolfkwast (vrouwelijke bloem). Deze kolfkwast vreten ze weg met als gevolg dat de kolven onvoldoende tot ontwikkeling komen. Daarnaast worden in de jonge kolven bruine rotplekken geconstateerd. Aangezien delen van de afgevreten kolfkwast ook in de bladoksels terechtkomen, zijn daar dikwijls ook nog enkele kevers te vinden.
De larven vreten de wortels van de maïsplanten aan. Bij hoge populatiedichtheden kunnen rijen planten bij een lengte van 80 cm omvallen en vervolgens op basis van enkele nog aanwezige wortels proberen zich te herstellen. Onder droge omstandigheden leidt dit tot het afsterven van de planten, onder vochtige omstandigheden kan de maïs zich nog redelijk herstellen. Wel zal de maïs vanwege de 'ganzenekvorm' onder aan de stengel moeilijker oogstbaar zijn.

Herkennen van de kever

De maïswortelkever laat zich gemakkelijk van de bladeren vallen. 's Ochtends voordat de zon doorbreekt kunt u ze daarom vanuit de oksels van lagere bladeren richting de top van het blad zien lopen. Zodra de zon doorbreekt zullen ze snel wegvliegen.
Als er maïswortelkevers in een maïsperceel aanwezig zijn, dan gaan zo ook vrij snel op kleding zitten. Als ze in uw perceel zitten, signaleert u de insecten daarmee sneller. Zorg er na een bezoek aan een perceel echter voor dat u vrij van kevers bent.

Meer informatie: Klaas van Rozen of Albert Ester Praktijkonderzoek Plant & Omgeving - Lelystad.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 09-08-2004 14:26.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl