Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO

Hittegolf ! Het werk gaat door. Tips TNO voor koele werkplek

Hittegolf ! En het werk gaat door. Tips voor koele werkplek

Hittegolf van invloed op productiviteit werknemers én portemonnee werkgevers

Wanneer de temperatuur stijgt boven de 25 graden C, leidt elke 1 graad C extra ruimtetemperatuurstijging tot een productiviteitsverlies in een kantooromgeving van 2%. Lang niet altijd is het mogelijk de activiteiten aan te passen aan het weer. Naast het productiviteitsverlies stijgen energiekosten inclusief de milieubelasting dramatisch als airconditioningsystemen op volle toeren draaien of lokale koelunits worden aangelegd.

Onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontworpen gebouw ook onder extremere buitencondities nog een goed binnenmilieu kan garanderen. Helaas helpt deze kennis niet voor wie vandaag zucht onder gevolgen van de hittegolf.

Zes tips voor een koelere werkplek
Afhankelijk van de kleding en het type werk bepalen vooral de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtsnelheid hoe prettig mensen zich op de werkvloer voelen. Daarom, hieronder enkele tips voor een productieve werkomgeving en een milieubewust en zo efficiënt mogelijk gebruik van energie met de bijbehorende kosten.


- Schakel alle overbodige elektrische apparaten uit
- Gebruik zonwering, met name aan de buitenkant van de gevel (dit scheelt 1 a 2 graden C t.o.v. zonwering aan de binnenzijde).
- Houd ramen gesloten gedurende de uren van de dag dat de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur (ongeveer tussen 10:00 - 20:00 uur).

- Zorg voor voldoende luchtstroming bijvoorbeeld met behulp van ventilatoren. De dikwijls als verkoelend ervaren luchtstroming bij geopende ramen, is toe te schrijven aan de luchtbeweging zelf, zelfs wanneer de 'tocht' lucht aanvoert met een hogere temperatuur dan de binnentemperatuur. Dit is de reden waarom ventilatoren (mits deze zelf niet al teveel warmte produceren) veelal effectiever zijn.
- Ventileer 's nachts. Wanneer nachtventilatie niet door het klimaatsysteem wordt geregeld is het verstandig om er een gewoonte van te maken, om bij vertrek van de werkplek de ramen open te zetten (mits niet op inbraakgevoelige plekken).

- Maak platte daken nat.