Provincie Noord-Holland

Noord-Holland koploper bij subsidie-aanvragen klimaatbeleid (BANS)

De deadline voor de subsidieregeling BANS, waarmee het ministerie van VROM gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van klimaatbeleid, is per
1 augustus verstreken. In Noord-Holland hebben 48 gemeenten en alle 14 Amsterdamse stadsdelen een BANS-aanvraag ingediend, dit is 80% van de Noord-Hollandse gemeenten. Landelijk hebben 256 gemeenten dat gedaan, een percentage van 55%. De provincie Noord-Holland is hiermee koploper in Nederland wat betreft klimaatbeleid.

Alle Noord-Hollandse gemeenten en Amsterdamse stadsdelen die een BANS-aanvraag hebben ingediend, hebben ook een klimaatafspraak met de provincie Noord-Holland getekend. Door ondertekening van deze afspraak hebben zij zich verplicht tot uitvoering van hun klimaatbeleid en hebben zij toegang tot de provinciale subsidies voor investeringen in duurzame energie, zoals warmtepompen, zonnecellen, biomassa-installaties of een CO -arm gemeentegebouw.

BANS-subsidie

De BANS-subsidie (Bestuursakkoord Nieuwe Stijl Klimaatconvenant) van VROM dekt de helft van de personele kosten en de kosten voor communicatie. Het BANS-convenant is in 2002 afgesloten tussen Rijk, provincies (IPO) en gemeenten (VNG). Gemeenten en stadsdelen hebben de beste positie om klimaatbeleid om te zetten in concrete maatregelen. Daarbij kunnen zij kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden om de CO -uitstoot te reduceren. Denk aan energiebesparing in woningen en kantoren, inzet van duurzame energie en maatregelen op het gebied van ruimtelijke ordening of verkeer en vervoer.

Samenwerking

Energiebureau ARC van de gemeente Amsterdam en het CO -Servicepunt hebben in opdracht van de provincie Noord-Holland en in samenwerking met elkaar en SenterNovem, de Noord-Hollandse gemeenten en Amsterdamse stadsdelen ondersteund bij het opstellen van klimaatbeleid. Energiebureau ARC zal nu de Amsterdamse stadsdelen ondersteunen bij de uitvoering van het beleid; het CO2-Servicepunt zal dat doen voor de gemeenten in de provincie Noord-Holland.

Bijlage

Gemeenten die een klimaatafspraak hebben getekend

Alkmaar

Amstelveen

Amsterdam

Andijk

Anna Paulowna

Bergen (NH.)

Bloemendaal

Castricum

Drechterland

Enkhuizen

Graft-De Rijp

Haarlem

Haarlemmerliede

Heerhugowaard

Heemskerk

Heiloo

Hilversum

Hoorn

Huizen

Landsmeer

Langedijk

Medemblik

Naarden

Noorder-Koggenland

Obdam

Opmeer

Purmerend

Schagen

Schermer

Stede Broec

Texel

Uithoorn

Venhuizen

Waterland

Wervershoof

Wester-Koggenland

Wieringen

Wognum

Wormerland

Zaanstad

Zandvoort

Zijpe

Gemeenten die de komende weken een klimaatafspraak tekenen

Beverwijk

Den Helder

Haarlemmermeer

Harenkarspel

Uitgeest

Velsen

Stadsdelen die een klimaatafspraak hebben getekend

Amsterdam-Noord

Osdorp

Westerpark

Zeeburg

Stadsdelen die de komende weken een klimaatafspraak tekenen

Amsterdam-Centrum

Amsterdam Oud Zuid

De Baarsjes

Bos en Lommer

Geuzenveld / Slotermeer

Oost / Watergraafsmeer

Oud-West

Slotervaart

Zuider-Amstel

Amsterdam Zuidoost

Krijn van Rijn 9 augustus 2004