Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Nawijn over verzorgingshuis De Egmontshof in Oud-Beijerland.
(2010416660)

1.
Herinnert u zich het rapport van 23 november 2003 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg inzake verzorgingshuis de Egmontshof in Oud-Beijerland en de aanbevelingen die in dit rapport worden gedaan aan het management van deze instelling?

1.
Ja, ik herinner mij dit rapport en de hierin beschreven aanbevelingen.

2.
Zijn de aanbevelingen ter verbetering van de situatie in dit huis doorgevoerd? Zo ja, hoe is dan te verklaren dat, blijkens berichten in de media en van familieleden, de leef- en woonomgeving voor de bewoners nog steeds niet is verbeterd, daar er bijvoorbeeld zelfs een verbod aan de bewoners is uitgevaardigd om oranjeversieringen op te hangen ten behoeve van het Europees voetbalkampioenschap, en tevens een aantal toiletten afgesloten werd?

3.
Bent u bereid opnieuw de Inspectie onderzoek naar het functioneren van het management te laten verrichten, en dan met name op het gebied van woon- en leefomstandigheden van de bewoners?

2 en 3
Egmontshof volgt de aanbevelingen zoals opgenomen in het rapport indertijd op en informeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg conform de afspraken over de voortgang. E.e.a. wordt uiteraard actief gevolgd door de regionale Inspecteur, daarmee is er op dit moment beslist geen reden voor een nieuw onderzoek. Over de vlaggetjes is de IgZ door de directeur geïnformeerd en zijn afspraken met de cliëntenraad gemaakt. Dit vanwege de signatuur van dit huis, een groot deel van haar bewoners is christelijk. Toen bleek dat de vlaggetjes niet conform de afspraken waren aangebracht (te veel) heeft het management aan personeel opgedragen een deel weg te halen. De cliëntenraad stemde hiermee in en schaart zich hierin ook volledig achter de directeur.

4.
Wilt u op zo kort mogelijke termijn de rapportage van de Inspectie naar de Kamer zenden, vergezeld van uw conclusies?

4.
Aangezien er naar mijn visie geen noodzaak is tot een hernieuwd onderzoek zal ik u derhalve geen nieuw rapport doen toekomen.


---- --