Gemeente Gouda


04.171 maatregelen getroffen bij instorting duiker

datum: 9 augustus 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182 - 588393

maatregelen getroffen bij instorting duiker

Vorige week woensdagavond is een gat gevallen in het wegdek van de Nieuwe Veerstal ter hoogte van een ondergrondse duiker. De duiker is als gevolg van de instorting afgesloten. Vandaag zijn aanvullende maatregelen getroffen om de situatie te verbeteren.

zuurstof voor vissen

De duiker heeft als functie om vers water vanuit de Hollandse IJssel binnen te laten naar de grachten. Doordat er geen vers water meer in de grachten in het verlengde van de duiker stroomt, en door het warme weer, kwamen de vissen in het water van de Spieringstraat en de Zeugstraat in de problemen. De brandweer en enkele omwonenden hebben het afgelopen weekend pompen ingezet om zuurstof toe te voegen aan het water in de Spieringstraatgracht.

Om dit probleem op zeer korte termijn op te lossen wordt er momenteel water vanuit de Hollandsche IJssel ingelaten, onder het Tolhuis door de Oost- en Westhaven. Dit water stroomt naar de singels en wordt opgestuwd richting Spieringstraat en Vijverstraat. Via de Vijverstraat wordt het water met een pomp en persleiding afgevoerd naar de Fluwelensingel. Door deze by-pass komt er weer vers water in de grachten en verbeterd het zuurstofgehalte. Om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken draait de pomp in de Vijverstraat niet tussen 22.00 en 7.30 uur.

plaatsing van damwand

Dinsdag 10 augustus wordt gestart met het plaatsen van een damwand. Met deze wand wordt de waterkering gewaarborgd. Daarnaast geeft drooglegging de gemeente en het hoogheemraadschap van Rijnland de gelegenheid de oorzaak van de instorting te onderzoeken. Pas als het onderzoek is afgerond wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn voor de definitieve reparatie.


--einde bericht--