DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Dierenbescherming waarschuwt voor gevolgen van extreme hitte

Dierenbescherming waarschuwt voor gevolgen van de extreme hitte

Den Haag, 9 augustus 2004 - Ook dit jaar krijgt de Dierenbescherming dagelijks vele vragen en klachten binnen van mensen over de verzorging van dieren in de extreme hitte van de afgelopen dagen. De klachten variëren van opmerkingen over konijnenhokken in de brandende zon, pony's in de wei zonder schaduw en water en honden die achter worden gelaten in oververhitte auto's. Aanleiding voor de Dierenbescherming om iedere huisdiereigenaar te waarschuwen goed voor de dieren te zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voldoende water en schaduw zijn daarbij erg belangrijk. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming zijn deze dagen extra alert op mogelijke misstanden.

Ondanks herhaalde waarschuwingen blijft de Dierenbescherming klachten krijgen van mensen over de aanwezigheid van schaduw en drinkwater tijdens deze extreem warme dagen. 'Onvoorstelbaar dat mensen zich nog steeds niet realiseren dat ook dieren wat extra water en schaduw nodig hebben in dit soort omstandigheden. Ze vergeten hun hond uit de auto te halen, hun konijn van vers drinkwater te voorzien of hun paard wat beschutting te geven. Helaas is het nog steeds nodig om te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van deze extreme temperaturen. Daarom geeft de Dierenbescherming ook dit jaar informatie over de verzorging van dieren', aldus woordvoerder Maaike Wermer.

Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto's. Honden achterlaten in een auto is op dit moment helemaal uit den boze, de dieren raken dan oververhit en gaan dood. Zorg voor voldoende water en schaduw en maak niet te lange en intensieve wandelingen met de hond. Honden die graag zwemmen kunnen in veilig water, waar geen botulisme is aangetroffen, gerust afkoeling zoeken. Katten zoeken graag een schaduwplekje in de tuin, zorg dat ze genoeg te drinken hebben.

Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die vaak buiten staan, in de schaduw worden gezet en dat er voldoende water aanwezig is. Dieren die met deze temperaturen de hele dag in de brandende zon staan, bezwijken. Dat geldt ook voor de verkoop van kleine knaagdieren in de, veelal erg warme, tuincentra. Daar worden de dieren in plastic bakken, soms zonder drinkwater, onder hoge temperaturen gehouden. Voor een knaagdier is een temperatuur boven de 25 graden in het hok al gauw veel te hoog, waardoor het diertje snel kan bezwijken. Ook voor de dieren die permanent buiten in de wei staan zoals pony's, geiten, paarden, schapen en koeien is schaduw zeer wenselijk en extra drinkwater noodzakelijk. Zorg ervoor dat de dieren kunnen schuilen voor de zon onder bomen of in schuurtjes en laat ze zeker niet aan een zogenaamde stik staan. Dat beperkt de bewegingsruimte van de dieren zodat ze niet in staat zijn om verkoeling te zoeken in de schaduw.


- einde bericht -