Ingezonden persbericht

De VHD ondersteunt gemeenten en verzekeraars bij rampen

APELDOORN, 20040809 -- Zoals de laatste tijd is gebleken, is de kans op een ramp of calamiteit altijd aanwezig. Recente voorbeelden zijn de gasexplosie in Gellingen (België), de explosie in een chemische fabriek bij Bergeijk en de ontploffing van een vuurwerkfabriek in Boedapest. De alarmcentrale van de VerzekeraarsHulpDienst (VHD) ondersteunt bij een ramp of calamiteit in Nederland de gemeenten en verzekeraars bij het opstarten van de hulpverlening en de registratie van schade van gedupeerden.


De kennis, expertise en ervaring die de VHD-alarmcentrale heeft ingezet bij de vliegtuigramp in de Bijlmer en de vuurwerkramp in Enschede, is samengebracht in de dienstverlening CRAS@VHD. De VHD heeft deze dienstverlening samen met de Stichting Salvage ontwikkeld naar aanleiding van de vraag vanuit de gemeenten ten aanzien van de nieuwe wetgeving op het gebied van rampenbestrijding. Deze dienst is nu voor gemeenten beschikbaar.CRAS is een onderdeel van het rampenplan van gemeenten. De afkorting CRAS staat hierbij voor Centrale Registratie- en Aanmeldingspunt voor Schade. De gemeente, die een CRAS-overeenkomst heeft met de VHD, maakt in geval van een ramp of calamiteit landelijk het CRAS-telefoonnummer bekend. De gedupeerde wordt aan de telefoon op een persoonlijke manier te woord gestaan door de ervaren VHD-hulpverlener. Hierdoor kunnen zij niet alleen hun schades melden, maar krijgen zij ook de nodige morele steun. De VHD stuurt, als de meeste schades zijn geregistreerd, de gegevens naar de juiste instanties zodat de schade in een later stadium efficiënt kan worden afgewikkeld.

De VHD fungeert als centraal aanspreekpunt voor overheidsinstanties die een rol spelen in de hulpverlening bij ongevallen, rampen en andere calamiteiten (politie, brandweer en Rijkswaterstaat).
In het kader van haar publiekprivate werkzaamheden, heeft de VHD samen met het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Salvage het "Draaiboek bij rampen" opgesteld als leidraad bij rampen. Tevens is zij uitvoerend orgaan voor de Stichting Salvage die de hulpverlening organiseert in naam van brandverzekeraars. Vanuit deze rol zorgt de alarmcentrale voor beperking van de schade door het inzetten van Salvage-coördinatoren. Daarnaast is de VHD uitvoerend orgaan voor het Centraal Landelijk Meldpunt voor verkeersongevallen op het Nederlandse wegennet en voert zij overige werkzaamheden uit op het gebied van de hulpverlening voor klanten in verschillende marktsegmenten (in de publiekprivate-, verzekerings- en commerciële sector).




Ingezonden persbericht