Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 11 40
6546 RG Nijmegen

Nijmegen 30 juli 2004

PERSBERICHT

Reger en Vierne: orgel of orkest?

NIJMEGEN- Op dinsdag 10 augustus geeft de Nijmeegse organist Cor van Wageningen een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Van Wageningen heeft zich jarenlang toegelegd op het werk van de Duitse laatromanticus Max Reger. Deze componist vormt dan ook de ruggengraat van het concert: acht van de Zwölf Stücke, opus 65 zijn te beluisteren. Verder klinken delen uit een orgelsymfonie van Louis Vierne. Het concert begint om 20.30 uur; de toegang bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met pas-65, studentenkaart, CJP of Nijmegenpas.

Het is bijna een gegeven dat tijdens een concert van Cor van Wageningen muziek van Max Reger te beluisteren is. Van Wageningen heeft zich immers de afgelopen jaren gespecialiseerd in de Duitse Romantiek en dan met name in het werk van Max Reger. Van een serie Reger-cd's zijn er inmiddels drie verschenen, die allen als toonaangevend worden geroemd. Tijdens het Nijmeegse concert speelt Van Wageningen acht van de Zwölf Stücke opus 65.

Reger was evenals J.S. Bach een groot vakman die een muzikale stijlperiode, de Romantiek, met waardigheid afsloot Hij smeedde de streng klassieke vormen die Beethoven en Brahms hanteerden aan de expressionistische uitdrukkingswil en de symfonische orkeststijl van Liszt en Wagner. Reger bezat ook een grote liefde voor de muziek van Bach en putte daarom eveneens uit diens fugatische stijl. Uit deze mix vormde Reger een typische eigen stijl, die vaak wordt gekenmerkt als zeer gecompliceerd en ongrijpbaar. Reger was een echte laatromanticus die een ongelofelijke onrust en wil tot expressie in zich droeg, maar die wilde temperen tot een klassiek evenwicht. Volgens Van Wageningen maakt juist de synthese van stijlen Reger's muziek zo spannend. De klassieke vorm schept een verwachtingspatroon, maar door de symfonische uitwerking ervan wordt de luisteraar voortdurend op het verkeerde been gezet, aldus Van Wageningen. Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat de luisteraar het orgel als liturgisch instrument kent, terwijl Reger's composities eerder in een concertzaal thuishoren.

Een orgel laten klinken als een groot symfonieorkest, dat is ook wat Louis Vierne in zijn Quatrième Symphonie pour Orgue, opus 32, doet. Van Wageningen opent zijn concert met vier delen van dit grootse werk. De Franse laatromantische componist perfectioneerde de Franse symfonische orgelmuziektraditie, waarvan Franck en Widor de pioniers waren. Vierne componeerde zes schitterende orgelsymfonieën, die stuk voor stuk gekenmerkt worden door een moderne harmonieënpracht, grote virtuositeit en een kwistig gebruik van chromatiek.

Cor van Wageningen legt zich voornamelijk toe op zijn activiteiten als uitvoerend musicus. Hij is organist van de Lindsen-orgels in Beek en Persingen en programmeur van de Concertserie Beek en Persingen Performances. Vanuit zijn Reger-studie geeft hij masterclasses en voordrachten op diverse conservatoria.

Tot en met 14 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren.vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of Joost Langeveld; 024- 3226360