Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Chinook ingezet voor duinbrand

Een Chinook helikopter van de Koninklijke Luchtmacht is vanochtend (10 augustus) ingezet voor het blussen van de duinbranden in Noord-Holland. De transporthelikopter is ingezet op verzoek van de burgemeester van de gemeente Heemskerk. Een tweede Chinook transporthelikopter is om 9.30 uur vertrokken van vliegbasis Soesterberg om te helpen blussen.

De eerste transporthelikopter is omstreeks 6.00 uur opgestegen vanaf de thuisbasis Soesterberg en heeft onderweg water ingenomen uit de Noordzee. Het water werd opgeslagen in zogeheten 'bambi-buckets'. Dit zijn flexibele watercontainers die onder de helikopter worden gehangen. Een Chinook voorzien van een bambi-bucket, is in staat om per keer bijna 10.000 liter water in een brandhaard te storten. Ook kan een watergordijn worden gelegd, zodat uitbreiding van de brand voorkomen wordt of objecten kunnen worden afgeschermd.

In de periode vanaf 1 april tot 1 september staat een Chinook stand-by bij de inzet van calamiteiten in Nederland.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot luchtmachtvoorlichting, telefoonnummer: (070) 318 8376 of Staf Voorlichting van de vliegbasis Soesterberg, telefoon (0346) 336 101.

10 aug 04 09:39