AutoRai

10-8-2004

Markko Märtin behaalt uitstekende 2e plek voor Ford in Rally van Finland

Het BP-Ford World Rally team heeft afgelopen weekend uitstekende zaken gedaan tijdens de Rally van Finland, door met drie autos in de topzeven te eindigen.

Markko Märtin en navigator Michael Park waren weer helemaal terug na hun zware crash, vorige maand in de Rally van Argentinië. Het duo Märtin/Park scoorde dit weekend een tweede plaats in het eindklassement, terwijl Janne Tuohino en Jukka Aho beslag legde op een vijfde positie. Dankzij dit goede resultaat scoorde Ford als fabrikant tijdens deze snelste ronde uit het kampioenschap de meeste punten.

Teamgenoten François Duval en Stéphane Prévot eindigden in Finland als zevende en scoorden daarmee eveneens belangrijke punten voor het rijdersklassement. Met nog zeven van de 16 ronden voor de boeg staat Ford momenteel tweede in het kampioenschap voor de fabrikanten, terwijl Märtin en Duval respectievelijk hun derde en zesde positie in het rijdersklassement wisten te consolideren.

Gedurende de driedaagse rally door de bossen en langs de meren van Midden Finland werden gemiddelde snelheden van 130 km/u genoteerd. Brede, harde gravelwegen en droog, zonnig weer vormden de perfecte ingrediënten voor de rijders om deze bijzondere en technisch zware Rally van Finland het hoofd te bieden. Fantastische jumps, die vaak het zicht belemmerden op de daaropvolgende bochten, vereisten enerzijds een precieze en gedurfde rijstijl, terwijl daarnaast de pace-notes van de navigators van doorslaggevend belang waren om de autos in het goede spoor te houden.

Märtin, die nog steeds last had van de naweeën van zijn spectaculaire crash in Zuid Amerika, waar hij met 170 km/u van de weg raakte, reed ditmaal een fantastische en foutloze rally. Nadat hij op de eerste dag het vertrouwen en ritme had terug-gevonden, gaf hij het zijn directe belagers met uitzondering van winnaar Marcus Grönholm het nakijken. Märtin werd in Finland aangemoedigd door ruim 10.000 landgenoten, die speciaal vanuit Estland waren overgekomen om hem de nodige moed toe te juichen. Dit is een bijzonder zwaar weekend geweest, verklaarde Märtin na afloop. Mijn lichaam was nog niet in staat om het tempo van mijn hoofd bij te houden. Ik had echt niet verwacht dat het zo moeilijk zou worden, maar uiteindelijk zijn we tweede geworden en hebben daarmee acht punten gescoord. Een goed resultaat, maar ik ben blij dat het er op zit. Als ik echt 100 procent fit was geweest, had ik de strijd met Marcus aangekund. Maar dankzij goed teamwerk, een betrouwbare auto en een goede bandenkeuze hebben we dit weekend toch goed gepresteerd.

De Finnen Tuohino en Aho werden afgelopen weekend aan het team van Ford toegevoegd vanwege hun kennis van en ervaring met de locale situaties. En die beslissing wierp zijn vruchten af. De 29-jarige Tuohino, die pas voor de tweede maal voor het team van Ford uitkwam, zette er op de openingsdag flink de sokken in en lag lange tijd derde in het tussenklassement. En hoewel hij dat tempo op de tweede en derde dag niet vast kon houden, slaagde hij wel in zijn doelstelling om punten te scoren. Enerzijds ben ik teleurgesteld omdat ik dacht hier wel een topdrie klassering te kunnen halen, aldus Tuohino. Maar aan de andere kant ben ik blij punten voor Ford te hebben gescoord, want dat was de reden waarom ik aan het team ben toegevoegd. Ik heb genoten van dit weekend, maar had graag de snelheid van vrijdag op de volgende twee dagen vastgehouden.

Duval en Prévot, die nog maar weinig ervaring hadden met deze rally, hadden ditmaal geen last van de druk op hun schouders om punten binnen te halen. Duval reed behoudend gedurende het weekend en leek op weg naar een zevende positie, toen een gebroken uitlaatspruitstuk hem op de tweede dag meer dan twee minuten kostte. De Belg zette echter alles op alles in het laatste deel van de rally om het verloren terrein goed te maken en realiseerde daarmee zijn eerste finish in Finland, na tijdens drie eerdere pogingen vroegtijdig te zijn uitgevallen. Het is een lang en zwaar weekend geweest en ik denk dat dit de moeilijkste rally uit het kampioenschap is, verklaarde Duval. Maar ik heb grote verbeteringen gemaakt met mijn pace-notes en ik voelde me op de laatste dag zelfverzekerd genoeg om de aanval te openen en de zevende plaats terug te pakken. Volgend jaar ga ik voor de topvijf en binnen de komende vijf jaar wil ik de Rally van Finland gewonnen hebben.

Volgende ronde
Ronde 10 van het in totaal 16 ronden tellende WK Rally staat sinds de Monte Carlo Rally, afgelopen januari, weer eens in het teken van asfaltproeven. De Rallye Deutschland is de eerste rally van het seizoen met alleen maar geasfalteerde proeven en is de eerste van drie rallies in de komende zeven evenementen met een vaste ondergrond. De Rally van Duitsland vindt van 19 t/m 22 augustus plaats in en rondom Trier.