AVVV

AVVV bezorgd over juridisering van natuurlijk stervensproces

Berichtgeving rond sedatie is onzorgvuldig


In de berichtgeving in de media wordt 'terminale sedatie' dikwijls in één adem genoemd met het begrip 'versterving'. De AVVV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling omdat terminale sedatie en versterving op essentiële punten van elkaar verschillen. Het in één adem noemen van beide begrippen kan er toe leiden dat versterving vergaand wordt gejuridiseerd. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat het natuurlijke proces van overlijden wordt gevangen in een bureaucratisch systeem van regels en protocollen. Daarom pleit de AVVV voor een zorgvuldige hantering van de begrippen terminale sedatie en versterving.

Duidelijke begrippen
Terminale sedatie is het toedienen van medicatie in de stervensfase van de patiënt, wanneer deze kenmerken vertoont van ernstige pijn of onrust. Het toedienen van deze medicatie is een vorm van bewust medisch ingrijpen in een natuurlijk stervensproces, dat het intreden van de dood kan versnellen. Hierdoor wordt terminale sedatie soms verward met euthanasie.
Versterving vindt plaats wanneer in de laatste levensfase van een patiënt wordt afgezien van het toedienen van vocht en voedsel. Versterving vindt vaak plaats in verpleeghuizen als bewoners (meestal zwaar dement) weigeren te eten en te drinken en te onrustig zijn om een sonde voor voeding in te houden. Versterving is daardoor juist het bewust afzien van ingrijpen in een natuurlijk stervensproces, waardoor het niet beschouwd kan worden als een vorm van euthanasie.

Multidisciplinaire zorgvuldigheidseisen
De AVVV pleit ervoor om in samenwerking met andere partijen in de zorg
- zoals patiënten en artsen - helderheid en overeenstemming te bereiken over de relevante begrippen rond de zorg bij het levenseinde. Daarnaast is de AVVV van mening dat zowel over terminale sedatie als over versterving multidisciplinaire zorgvuldigheidseisen geformuleerd moeten worden. Momenteel is de AVVV samen met de NVVA (Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen) en Sting (Beroepsvereniging van de Verzorging) - op initiatief van het ministerie van VWS - een projectvoorstel hierover aan het voorbereiden.

Over de AVVV
De Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden is het aanspreekpunt en platform voor de beroepsinhoud van de 400.000 verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Daarnaast fungeert de AVVV als spreekbuis van de beroepsgroepen. Met meer dan 50 aangesloten beroepsorganisaties mag de AVVV zich dé koepel van verzorgenden en verpleegkundigen noemen. Sinds november 2000 is de AVVV de vaste gesprekspartner van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar het de beroepsinhoud van verzorgenden en verpleegkundigen betreft.Zie ook: www.avvv.nl

van bovenstaand bericht.

10 aug 04 10:10