Nederlandse Brandwonden Stichting


Persinformatie

Huidbank levert donorhuid voor slachtoffers Belgische gasexplosie (10 augustus 2004)

De Huidbank van de Nederlandse Brandwonden Stichting is gevraagd donorhuid te leveren aan Belgische brandwondencentra. De centra van Gent, Antwerpen en Brussel bestelden de huid naar aanleiding van de ramp in Ghislenghien. Vandaag gaat een tweede levering naar België.

De Belgische centra hebben kleine huidbanken, maar kunnen een calamiteit van deze omvang niet zelf opvangen. De Huidbank van de Nederlandse Brandwonden Stichting kan bij dit soort rampen hulp bieden.

Donorhuid Donorhuid wordt gebruikt als 'biologisch' verband bij de behandeling van brandwonden. Bij mensen die een diepe verbranding hebben over een groot oppervlak van het lichaam, wordt de verbrande huid verwijderd en de donorhuid komt dan op de wond. Deze donorhuid dient als wondbedekker, totdat de wonden met de eigen huid van de patiënt bedekt kunnen worden. Deze eigen huid (transplantaat) groeit uiteindelijk vast in de wond. Ter bescherming van dit proces worden deze transplantaten vaak weer afgedekt met donorhuid.

Huidbank De Huidbank werd in 1976 opgericht door de Nederlandse Brandwonden Stichting. 'De Huidbank levert donorhuid aan ziekenhuizen', vertelt Ger Kropman, hoofd van de Huidbank, officieel de 'Euro Skin Bank'. 'We hebben al over de hele wereld decennialang ervaring met donorhuid in verschillende brandwondencentra. En het is de beste wondbedekker bij brandwonden. Daarom is er veel vraag naar. In 2003 werden ruim 300 bestellingen verwerkt, wat neer komt op
1.750.000 cm2 huid. Een record en de vraag naar huid neemt nog steeds toe.'

De Huidbank in Beverwijk is de grootste in Europa. 'Daarom kunnen we in noodsituaties vaak bijspringen', aldus Ger Kropman. '7 dagen per week staat een team klaar om de huid af te nemen. Deze huid bewerken we en na een aantal gecertificeerde testen wordt de huid naar ziekenhuizen in Nederland en ver daarbuiten verstuurd. Bij spoed kunnen we binnen 12 uur donorhuid in ziekenhuizen afleveren.'

De Huidbank is ook al gevraagd huid beschikbaar te houden voor de ramp in Asunción, Paraguay.