STICHTING GREENPEACE NEDERLAND

Greenpeace bakent eerste zeereservaat af in de Noordzee

Greenpeace is klaar met de afbakening van een eerste zeereservaat in de Noordzee, bij de Doggersbank. Vanaf het Greenpeaceschip de Esperanza plaatsten actievoerders de afgelopen week de vijf meter hoge zeeboeien langs de grenzen van het gebied. Bij de voltooiing ontvouwden duikers een onderwater spandoek met de tekst 'Bescherm de Doggersbank voor toekomstige generaties'.

De afbakening is onderdeel van de Greenpeace campagne op de Noordzee en Oostzee. De milieuorganisatie roept de overheden van de omliggende landen op 17 zeereservaten, waaronder de Doggersbank, in te stellen. In deze natuurgebieden mag geen nieuwe gas- en oliewinning, visserij of zand- en grindwinning plaatsvinden. Volgens Greenpeace is het nodig 40 procent van de beide zeeën te beschermen, zodat het beschadigde planten- en dierenleven onder water kan herstellen.

De afgelopen maand heeft Greenpeace de situatie van de natuurgebieden Doggersbank en Vikingbank gedocumenteerd. Met speciale camera's is het bijzonder kleurrijke onderwaterleven vastgelegd. Ook troffen duikers van Greenpeace kale stukken zeebodem aan, verwoest door verkeerde visserijtechnieken en oliewinning.

Het zeereservaat Doggersbank dat Greenpeace heeft afgebakend, beslaat 85.000 vierkante kilometer. In het midden ervan ligt de Doggersbank, een zandbank waar veel vissen hun eieren leggen. Ooit was het gebied een van Europa's rijkste visgronden en een belangrijk voedselgebied voor dolfijnen, bruinvissen en zeevogels. Vandaag de dag is de Doggersbank zwaar overbevist. Net als grote stukken van de zuidelijke Noordzee wordt het gebied regelmatig omgeploegd door vissersschepen met zware bodemsleepnetten, die het leven op de zeebodem kapot maken. De meeste visbestanden in de Noordzee zijn er slecht aan toe.

'De zee in onze achtertuin is uitgebuit en bijna vernietigd. Overbevissing, olieboringen en zandwinning hebben vispopulaties gedecimeerd en de zee ernstig vervuild. Door het versnipperde beleid lukt het de nationale overheden en de Europese Unie niet, de Noordzee te beschermen', zegt Just van den Broek, campagneleider Oceanen van Greenpeace Nederland. 'Steeds meer wetenschappers zien zeereservaten als essentieel onderdeel van een beter beheer van de zee. Ook op lange termijn beschermen zeereservaten de complexe ecosystemen van de Noordzee en Oostzee. Alleen zo kunnen de vissers ook in de toekomst in onze zee nog kabeljauw vangen.'

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013 Just van den Broek, Campagneleider Oceanen Greenpeace, 06 53623818

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.

van bovenstaand bericht.

10 aug 04 12:04