GroenLinks Tweede-Kamerfractie 10 augustus 2004 13:20 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks eist terugdraaien VWS-bezuinigingen

(10 augustus 2004)

Kamervraag

GroenLinks is het meer dan zat dat keer op keer blijkt dat de bezuinigingen van het ministerie van VWS overhaast en ondoordacht blijken te zijn. Minister Hoogervorst had kunnen weten dat de bezuinigingen maatschappelijk ongewenste effecten tot gevolg zouden hebben, want GroenLinks heeft hem daar uitentreuren op gewezen. Voordat er onherstelbare schade ontstaat, eist GroenLinks dat in ieder geval de bezuinigingen op het zittend ziekenvervoer en op het aantal behandelingen psychotherapie worden teruggedraaid.

Beide bezuinigingen leiden tot onaanvaardbare risico's voor de maatschappelijke veiligheid, maar ook voor de gezondheid van de betrokken patiënten. Bovendien lijkt het alleen maar of er geld bespaard wordt, maar op lange termijn gaat het geld kosten. Immers als mensen niet worden uitbehandeld omdat er niet meer behandelingen worden vergoed of omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen, dan verergert hun situatie en hebben ze daarna duurdere (intramurale) zorg nodig.

Dit alles is minister Hoogervorst al lang voorspeld. Maar naar de oppositie wilde hij dus niet luisteren. Wellicht dat hij wel wil luisteren naar zijn collega's. Zo zal minister Donner het niet toejuichen dat door bezuinigingen op de reiskostenvergoeding en het aantal behandelingen psychotherapie de kans op recidive door delinquenten toeneemt. Zouden beide ministers van te voren wel overlegd hebben, zo vraagt GroenLinks zich af.

Evelien Tonkens

Vragen van het lid Tonkens (GroenLinks) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie over gevolgen VWS-bezuinigingen op recidive-therapie (Ingezonden 10 augustus 2004)


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel 'Bezuiniging nekt recidive-therapie' en 'Geen reiskosten vergoeding, dan niet meer naar therapie'?


2. Hoe beoordeelt u het feit dat een groot aantal delinquenten, ook al zijn ze gemotiveerd, niet meer komt op dagen voor gedragsveranderingsbehandeling omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen?


3. Hoe beoordeelt u het feit dat deskundigen aangeven dat het beperkte aantal behandelingen psychotherapie bij lange na niet genoeg is voor deze doelgroep?


4. Deelt u de opvatting dat hierdoor een onaanvaardbaar risico op toegenomen recidive ontstaat? Zo ja, wat gaat u daar aan doen? Zo nee, waarom niet?


5. Is het ministerie van Justitie voldoende betrokken bij de besluitvorming rond de bezuinigingen op het zittend ziekenvervoer en het aantal behandelingen psychotherapie? Hoe schatte het ministerie van Justitie de consequenties in van beide bezuinigingen voor het eigen beleidsterrein?


6. Is bij u bekend dat er meer maatschappelijk ongewenste effecten zijn van deze bezuinigingen, zoals onder andere blijkt uit het meldpunt van de CG-Raad en het Landelijk Steunpunt Cliëntenraden? Hoe voorkomt u dat dergelijk maatschappelijk ongewenste effecten aan het licht zullen blijven komen over deze beide bezuinigingen? Bent u bereid de totale omvang van de maatschappelijke ongewenste effecten te onderzoeken van beide bezuinigingen? Zo nee, waarom niet?


7. Bent u bereid, gezien de al bekende maatschappelijk ongewenste effecten, beide bezuinigingen terug te draaien? Zo nee, waarom niet?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -