Provincie Noord-Holland

Strandbus Zandvoort Succes: 10.000 passagiers in éen weekend erbij

Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag hebben ruim 10.000 passagiers gebruik gemaakt van de strandbus die treinreizigers van station Zandvoort naar de stranden in Zandvoort en Bloemendaal vervoert. Met het mooie weer van de laatste dagen maken steeds meer mensen gebruik van de bus. Stond de teller vorige week donderdag al op 10.000, met de oogst van dit weekend is het totaal aantal passagiers verdubbeld. De 20.000^e reiziger wordt op dinsdag 10 augustus verwacht. Wethouder van Leeuwen van de gemeente Zandvoort zal deze persoon in de bloemetjes zetten en een prijs overhandigen.

Naast de vier vaste bussen per uur, zette het vervoerbedrijf het afgelopen weekend extra bussen in. Hierdoor reden tijdens een groot deel van de dag de bussen af en aan. Het inzetten van de strandbus is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de stranden van Zandvoort en Bloemendaal vooral op zomerse dagen gemakkelijker te bereiken zijn. Het project is een intiatief van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Haarlem en Heemstede.

Nu de zomer zich laat zien, komt ook het gebruik van de strandbus goed op gang. Op zomerse dagen vertrekken er vanaf het NS-station minimaal vier bussen per uur naar de stranden van Zandvoort-Zuid en vier bussen per uur naar Bloemendaal aan Zee. Deze bussen sluiten aan op alle reguliere treinen. Van maandag tot en met donderdag rijden de bussen tot 20.00 uur, van vrijdag tot en met zondag tot 23.00 uur. Passagiers betalen een euro en kinderen kleiner dan één meter mogen gratis reizen. Bij minder zomers weer (temperatuur minder dan 20 graden Celsius en/of regen) wordt de dienstregeling aangepast.

Ook de bewaakte fietsenstallingen stonden het afgelopen weekend goed vol. De bewaakte fietsenstallingen maken deel uit van het pakket om de kust beter bereikbaar en dus aantrekkelijker te maken. Ook de verkeersregelaars zijn overal in Zandvoort en Bloemedaal te vinden om ervoor te zorgen dat automobilisten gemakkelijker een parkeerplek kunnen bemachtigen. Hierdoor hoeven automobilisten minder te zoeken en wordt de doorstroming bevorderd.

Wethouder van Leeuwen van Zandvoort en projectleider Hans Voerknecht van de provincie zijn dan ook tevreden over de gang van zaken. Voerknecht: "Het is jammer, dat de zomer wat laat op gang is gekomen, maar nu blijkt, dat de strandbus wel degelijk in een behoefte voorziet." Ook woordvoerder Wim Gramsma van de OAD is blij met het toenemende gebruik van de bus. Gramsma: "Nu de strandbus wordt omgeroepen op het station van Zandvoort, stroomt de bus steeds flink vol. We hebben het moeilijk gehad met de slechte start van de zomer, maar we zijn blij dat we vertrouwen hebben gehouden."

Nadere informatie: Hans Voerknecht, tel. 023 - 514 5247 L. Zwart 10 augustus 2004