Ingezonden persbericht


Persbericht

10 augustus 2004

Ontrack biedt belangrijke tips voor databescherming tijdens zomeronweer

~ blikseminslag kan voor tienduizenden Euro s schade aanbrengen aan computers en verlies van belangrijke data veroorzaken ~

Zomerse onweersbuien kunnen bedrijven en particulieren veel schade berokkenen. Schade aan computers en dataverlies veroorzaakt door blikseminslag kan oplopen tot in de tienduizenden Euro s. En de kans hierop wordt door veel bedrijven onderschat - de bliksem slaat in Nederland jaarlijks 2 à 3 keer per vierkante kilometer in, waarvan het merendeel in de zomermaanden*.

Om computergebruikers te helpen zichzelf in te dekken tegen weergerelateerde rampen, biedt Ontrack Data Recovery", specialist op het gebied van data recoveryproducten en diensten, een aantal tips. Reden hiervoor is dat Ontrack eind vorige week het aantal hulpvragen aan zijn callcenter in Engeland met 25 procent zag stijgen na een serie met onweersbuien gepaard gaande zomerstormen. Bijna alle gemelde problemen waren veroorzaakt door blikseminslag.

Computerschade door slecht weer komt vaker voor dan wordt gedacht, zei Adrian Palmer, managing director bij Ontrack Data Recovery. Met dit stappenplan willen we bedrijven helpen onweer het hoofd te bieden. Door je computer bijvoorbeeld te beschermen met stroombeschermingsapparatuur, kun je de kans op dataverlies enorm reduceren.

Wanneer zich problemen voordoen met de stroomtoevoer, kan dit blijvende schade veroorzaken zowel aan de apparatuur als de data. De enige manier op dit soort problemen structureel te voorkomen is om de oorzaak aan te pakken. Ontrack biedt hiervoor enkele tips:


· Installeer een surge protector tussen het stopcontact en de stroomkabel van de computer en het is aan te raden die extra 20-30 Euro te investeren in een echte surge protector in plaats van een power strip. Sommige aanbieders bieden gegarandeerde bliksembescherming, zelfs op de goedkopere modellen.
· Kleine bedrijven met netwerken kunnen het beste investeren in surge protectors die bescherming bieden tegen stroompieken op netwerkkabels.
· Controleer de stroombeveiligingsapparatuur ten minste één maal per jaar. De meeste goede apparatuur heeft een lampje dat laat zien dat ze goed werken.
· Gebruik indien mogelijk dedicated circuits. Het aansluiten van de computer op een ander stroomcircuit als de airconditioner, verwarming en stofzuiger, verbetert de kwaliteit van de stroom aanzienlijk en zorgt ervoor dat de PC geen last heeft van stroomtekort wanneer er veel andere apparaten aanstaan.
· Trek zo veel mogelijk stekkers uit het stopcontact tijdens een onweersbui een simpele voorzorgsmaatregel om problemen door blikseminslag te voorkomen.
· Schakel de stroom uit tijdens stroomuitval. Wanneer je weer stroom hebt, kan het signaal in het begin nog van sterkte wisselen. Dit kan problemen met de stroomtoevoer veroorzaken.
· Hoge voltages kunnen via de telefoonlijn die is aangesloten op de modem je computer binnen komen. Om je computer tijdens onweer te beschermen is het beter om de telefoonkabel uit de modem te halen of een surge suppressor aan te sluiten op de telefoonlijn.
· Bedrijven met netwerkservers kunnen het beste investeren in een vorm van Uninterruptible Power Supply (UPS). Hierbij worden accu s gebruikt om servers tijdens stroomuitval in de lucht te houden.
· Warmte kan in de zomer grote problemen veroorzaken. Daarom is het verstandig om je computer in een koele, droge kamer te plaatsen om oververhitting te voorkomen.

*Bron: VWK, Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

(519 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Ontrack Data Recovery"
Ontrack Data Recovery is een toonaangevende, wereldwijde aanbieder van data recovery-diensten en oplossingen. Het bedrijf kan verloren of gecorrumpeerde data van ieder besturingssysteem en van ieder type storage-apparaat terughalen met haar doe-het-zelf, remote en in-lab oplossingen.

Ontrack Data Recovery is een business unit van Kroll Ontrack Inc., die opereert als de Technology Services Group van Kroll Inc. (NASDAQ: KROL). Kroll is onderdeel van Marsh Inc., de in risico- en verzekeringsdiensten gespecialiseerde dochter van Marsh & McLennan Companies, Inc.

Voor meer informatie over Ontrack Data Recovery, kunt u een bezoek brengen aan de website: http://www.ontrack.co.uk .

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Viviane Brokerhof bij LEWIS, het IT PR bureau. Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01 E-mail: vivianeb@lewispr.com Website: http://www.lewispr.com

LEWIS Global Public Relations

Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com