VVD



Nieuws

10 aug 2004 - 'Subsidiëren vertrek werkgelegenheid Tweede-Kamerfractie de wereld op zijn kop'

Door een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken gaan banen verloren in Nederland. Bedrijven krijgen geld om in lagelonenlanden zoals China werkgelegenheid te scheppen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag (10 augustus). VVD-Kamerlid vindt Charlie Aptroot vindt het subsidiëren van vertrek van werkgelegenheid 'de wereld op zijn kop'. Hij heeft daarom Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken, mevrouw Van Gennep.

Vragen van het lid Aptroot (VVD) aan de Staatssecretaris van Economische betreffende subsidies aan het MKB in het buitenland.

1. Kent u het artikel "subsidie na schrappen banen"¹?

2. Klopt het dat Nederlandse bedrijven subsidie kunnen ontvangen wanneer zij banen in Nederland schrappen en die naar het buitenland verplaatsen?

3. Wat is de omvang van dit banenverlies?

4. Is de Staatssecretaris het met de VVD-fractie eens dat dit subsidiëren van vernietiging van werkgelegenheid onacceptabel is?

5. Zo ja, is de Staatssecretaris bereid in te grijpen en deze subsidieregeling direct aan te passen of af te schaffen?

6. Het beïnvloeden van economisch gedrag door subsidieregelingen blijkt moeilijk te realiseren. Is de Staatssecretaris bereid een voorstel te doen waarin het overgrote deel van de subsidieregelingen wordt afgeschaft en gelijktijdig de vrijkomende gelden worden gebruikt voor het verlagen van de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting voor ondernemers in Nederland?

¹Algemeen Dagblad, dinsdag 10 augustus 2004

10 augustus 2004