Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het kamerlid Timmer over mogelijke problemen rond medicinale cannabis. (2030417850)

1
Deelt u de mening van de heer Burton van Bedrocan dat de werking van de medicinale cannabis te beperkt is door een te laag CBD gehalte? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? Zo nee, waarom niet?

1
Voor de goede orde merk ik op dat de heer Burton directeur is van SIMM en niet van Bedrocan. Ik deel overigens de mening van de heer Burton niet. Er is op dit moment geen wetenschappelijke onderbouwing om specifieke cannabisvariëteiten toe te passen bij specifieke aandoeningen. Om een keuze op individuele basis mogelijk te maken heeft het BMC twee verschillende variëteiten in de handel gebracht. De keuze voor deze variëteiten is tot stand gekomen op advies van de telers, onder wie de heer Burton, die producent is van SIMM 18. SIMM 18 wordt gekenmerkt door een zeer laag cannabidiolgehalte (CBD) van gemiddeld 0,19%. (De andere variëteit, Bedrocan, heeft een hoger cannabidiolgehalte van 0,6%). Door de lage omzet is het niet mogelijk om op dit moment een derde variant in de handel te brengen, omdat dat een te sterke verhoging van de kosten met zich meebrengt.

2
Bent u van mening dat de beperkte werking van de medicinale cannabis naast de hoge prijs een oorzaak is van de lage afname?

2
Nee, want er zijn ook elders vrijwel geen variëteiten beschikbaar met een hoog cannabidiolgehalte.

3
Kunt u mededelen in welk stadium het ontwikkelen van een wietextract door Fagron is? Bent u van mening dat de ontwikkeling van zo'n extract kan bijdragen aan een betere werking van de medicinale cannabis?

3
Het extract is inderdaad in ontwikkeling, waarbij momenteel een ander bedrijf is ingeschakeld om het uiteindelijke extract zo zuiver mogelijk te maken.

In het algemeen valt niet te verwachten dat een cannabisextract een betere werking zal geven dan het huidige materiaal. Wel zal het voor een aantal patiënten gemakkelijker toe te dienen zijn.

4
Zijn inmiddels al vorderingen gemaakt in het wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van medicinale cannabis als medicijn? Zo ja, wat zijn daar de voorlopige resultaten van? Zo neen, waarom niet?

2

4
Er is wereldwijd, ook in Nederland, onderzoek gaande bij bedrijven en wetenschappelijke instituten. Het aantal wetenschappelijke publicaties over medicinale cannabis neemt daardoor de laatste jaren sterk toe. Dit leidt er toe dat de basiskennis over medicinale cannabis duidelijk groeit, maar het heeft tot nu toe geen kant-en-klaar geneesmiddel opgeleverd.

De Nederlandse overheid subsidieert zelf geen onderzoek, maar laat wel een `scan' verrrichten bij patiëntenorganisaties en wetenschappelijke fondsen om te bezien of deze bereid zijn de kosten van onderzoek te dragen.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van der Ham (D66), ingezonden 9 juli 2004 (vraagnummer 2030417660).


---- --