Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over toezicht op toezicht op geneesmiddelenreclame het Kamerlid Kant over toezicht op toezicht op geneesmiddelenreclame. (2030417840)

1
Wat is uw reactie op de kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR)?1)

4
Vindt u dat de zelfregulering te kort schiet?

5
Waarom leiden de constateringen van de Inspectie niet tot de conclusie dat zelfregulering geen goede manier is van reclametoezicht?

6
Waarom is de conclusie dat `de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de zelfregulering in gevaar is gebracht' geen voldoende aanleiding om te stoppen met zelfregulering?

7
Waarop is uw vertrouwen in de zelfregulering, na de ervaring tot nu toe, gebaseerd?

8
Waarom gaat u niet over tot wettelijke maatregelen, leidend tot een effectief toezicht op de geneesmiddelenreclame door de Inspectie?

1, 4, 5, 6, 7 en 8
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in haar evaluatierapport van 29 juni 2004, dat ik de Tweede Kamer op 8 juli jl. heb toegezonden, enkele duidelijke knelpunten ten aanzien van het huidige functioneren van de zelfregulering op het gebied van geneesmiddelenreclame geconstateerd. Alvorens ik met een definitief standpunt op het rapport van de IGZ kom, wens ik de reactie van de CGR op de conclusies en verbeterpunten in het rapport te vernemen. Eind augustus vindt hiertoe overleg plaats met het bestuur van de Stichting CGR. Ik zal de Tweede Kamer over de uitkomsten van dit overleg informeren en dan tevens eventuele vervolgstappen ten aanzien van het reclametoezicht kenbaar maken.

2
Deelt u de mening dat het reclametoezicht effectief, actief en geloofwaardig moet zijn?

2
Ja.

3
Deelt u de mening dat de Inspectie concludeert dat de CGR niet aan al deze criteria voldoet?

3
Ik deel de mening van de Inspectie dat de handhaving van de regels inzake geneesmiddelenreclame door de CGR voor verbetering vatbaar is.


---- --