Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat Sociaal Plan Telegraaf 10-08-2004

Op 5 augustus 2004 hebben wij een onderhandelingsresultaat weten te bereiken over het Sociaal Plan 2004-2006 bij de Telegraaf. De onderhandelingen hebben zo lang geduurd omdat een belangrijk onderdeel van het Sociaal Plan, de regelingen voor medewerkers ouder dan 57,5 jaar, wordt bemoeilijkt door de onbegrijpelijke opstelling van het Kabinet. Hieronder geven wij de inhoud van het resultaat weer en informeren wij u over de stemprocedure.

Insteek van het nieuwe Sociaal Plan is om zoveel mogelijk werkloosheid te voorkomen. Daarom zijn voor diverse leeftijdscategorieën afspraken gemaakt.

Leeftijdsgroep tot en met 39 jaar:
Voor deze categorie medewerkers geldt bij boventalligheid een zoektermijn, afhankelijk van leeftijd en dienstverband, tot 10 maanden. Gedurende deze zoektermijn blijft het dienstverband in stand. Met behulp van een extern bemiddelingbureau en het TLC wordt gezocht naar ander werk.

Leeftijdsgroep vanaf 40 tot 55 jaar:
Wanneer een medewerker in deze leeftijd boventallig wordt dan geldt een zoektermijn van maximaal 18 maanden om ander werk te vinden. Ook bij deze categorie is het TLC en een extern bureau betrokken.

Leeftijdsgroep vanaf 55 tot 57,5 jaar:
Een medewerker in deze categorie heeft recht op een zoektermijn van maximaal 24 maanden. Naast de begeleiding door het TLC en het externe bureau is een bonus voor het vinden van ander werk afgesproken. Wanneer iemand werk vindt dan krijgt hij of zij het restant van de dan geldende zoektermijn in maanden uitbetaald.

Leeftijdsgroep 57,5 jaar:
Boven deze leeftijd blijft de situatie echter onzeker totdat de discussie op landelijk niveau over VUT en pre-pensioen is gevoerd. Wij zullen wanneer er duidelijkheid is op dit punt zo spoedig mogelijk met De Telegraaf in overleg treden over een oplossing. De door de Telegraaf en NVJ afgesproken (tijdelijke) ouderenregeling biedt geen oplossing omdat deze regeling enkel geldt voor medewerkers die nog- niet boventallig zijn.

Vertrekstimuleringsregeling:
Wanneer iemand vertrekt binnen twee maanden na zijn boventalligheidsaanzegging heeft hij of zij recht op 115% van de zogenaamde Kantonrechtersformule. Bij het gebruik maken van een dergelijke regeling bestaat er echter geen recht op een WW-uitkering.

Aanvullingsregeling:
Werknemers die onder de Grafimedia CAO vallen kunnen na ontslag gebruik maken van de RFR regeling (de regeling die WW of een lager salaris elders gedurende bepaalde tijd aanvult). Mocht het Kabinet een aanvulling op de WW verbieden dan zullen partijen bezien hoe het daarvoor gereserveerde bedrag alsnog aan de boventallige medewerkers ten goede komt. Daarmee is voorkomen dat geld dat voor u is bestemd verdampt wanneer de onverstandige plannen van het Kabinet op dit punt doorgaan.

Ouderenregeling:
Wij zijn van mening dat eerst alles moet gebeuren om te voorkomen dat het Kabinet VUT en pre-pensioen onmogelijk maakt. Wanneer deze strijd is gestreden, en hopelijk in ons voordeel is beslist, treden wij met de Telegraaf in overleg over een ouderenregeling. Want we moeten er helaas duidelijk over zijn: wanneer de plannen van het Kabinet doorgang vinden is er op zeer korte termijn geen VUT- en pre-pensioen meer en dan is het probleem voor zowel de Telegraaf als haar medewerkers enorm. Reden genoeg om uw bond te ondersteunen in de acties tegen deze onzinnige plannen.

De volledige tekst van het resultaat treft u hier aan.

Op bijgaand formulier kunt u aangeven of u al dan niet met het onderhandelingsresultaat instemt. Wij zijn van mening dat hiermee een goed Sociaal Plan kan worden afgesproken. Het is raadzaam om kennis te nemen van het hele resultaat alvorens u uw stem uitbrengt. U kunt het formulier tot 21 augustus retour zenden.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op (035)6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl

NB
In onze vorige info hebben wij opgemerkt dat er een voorstel van de Telegraaf lag om het Sociaal Plan zo vorm te geven alsof Vut- en Pre-pensioen niet meer zouden bestaan. Een voorstel van deze strekking is echter niet door De Telegraaf gedaan.