Gemeente Moerdijk


AANLEG PASSEERSTROKEN BUITENGEBIED

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om een aantal wegen in het buitengebied van de gemeente te voorzien van incidentele wegverbredingen in de vorm van passeerstroken en/ of verbreding van bestaande inritten. Tevens stelt het college voor om deze wegverbredingen te realiseren tijdens het groot onderhoud van de wegen. Het gaat om de Groeneweg (Klundert), Klundertsedijk, Slobbegorsedijk, Buitendijk (Noordhoek), Markweg / Hokkenberg, Noord- en Zuidlangeweg en de Oost- en Westmiddelweg.

Naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van Onafhankelijk Moerdijk heeft de gemeente onderzocht, welke wegen in het buitengebied in aanmerking komen voor de aanleg van passeerstroken. In het onderzoek zijn, behalve de breedte van de weg, meerdere factoren onderzocht. Zoals onder meer de gemiddelde snelheid van het verkeer, hoeveelheid verkeer, type weg en de klachten van weggebruikers. De gemeente heeft op haar grondgebied veel wegen buiten de bebouwde kom. De wegen, vaak op dijken gelegen, zijn in de meeste gevallen smal. Ook wordt op veel van deze wegen met hoge snelheden gereden. Om de verkeersveiligheid te bevorderen wil het college op bovenstaande wegen passeerstroken aanleggen. Eind van het jaar wordt een wegeninspectie gehouden, aan de hand daarvan wordt groot onderhoud gepleegd en aanpassingen aangebracht.

De commissie Fysieke Infrastructuur behandelt het raadsvoorstel op 7 september. Op 23 september buigt de raad zich over het voorstel.