Gemeente Moerdijk


VERANTWOORDING EXTRA WONINGEN WERKNEMERS INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

Het college van burgemeester en wethouders gaat het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant informeren, dat er in 2003 19 werknemers van het industrieterrein Moerdijk zich in de gemeente hebben gevestigd. Vanaf 2004 is de gemeente met de provincie overeengekomen, dat tot 2009 50 extra woningen per jaar gebouwd mogen worden.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft in 1999 toestemming gegeven voor het bouwen van 50 extra woningen per jaar voor de huisvesting van werknemers van het industrieterrein Moerdijk. Als voorwaarde heeft de provincie gesteld, dat zij niet uit de regio afkomstig mogen zijn. Dus niet uit de eigen gemeente en de gemeenten Drimmelen, Oosterhout, Breda, Etten-Leur, Halderberge en Steenbergen. De extra woningen mogen vooruitlopend op de daadwerkelijke vestiging van werknemers worden gebouwd.

Het blijkt dat in 2003 166 nieuwe gezinnen van buiten de regio zich in de gemeente hebben gevestigd. Hiervan zijn er 19 werkzaam op het industrieterrein Moerdijk. 18 gezinnen hebben een bestaande woning betrokken en één gezin een nieuwbouwwoning. Ongeveer tweederde van de gezinnen heeft een koopwoning en eenderde een huurwoning. Het aantal gezinnen van buiten de regio, dat in 2003 in de gemeente is komen wonen is ongeveer gehalveerd. Dit komt waarschijnlijk door de stagnering van de woningmarkt en economische teruggang in 2003. Dit heeft uiteraard effect op het aantal extra te bouwen woningen voor nieuwe werknemers van het industrieterrein Moerdijk.

Jaarlijks moet de provincie worden geïnformeerd over het aantal nieuwe werknemers van het industrieterrein Moerdijk van buiten de regio, die zich in de gemeente hebben gevestigd. Vanaf 2004 is de gemeente met de provincie overeengekomen, dat tot 2009 50 extra woningen per jaar gebouwd mogen worden. Hierbij worden geen voorwaarden gesteld over de herkomst van de werknemers.