Gemeente Moerdijk


SUBSIDIE VOOR DAG VAN DE MANTELZORG

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een waarderingssubsidie van
500 toe te kennen aan de werkgroep dag voor de mantelzorg.

Op 10 november 2004 wordt de dag van de mantelzorg georganiseerd. Het beleid van de gemeente is er op gericht om de inwoners zo lang mogelijk in de thuissituatie te laten functioneren. De mantelzorger levert hier een belangrijke bijdrage aan. Mantelzorgers kunnen zich voor de dag aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg in Zevenbergen, tel: 0168-323070.

Mantelzorgers zorgen voor iemand die gehandicapt, (hoog)bejaard of langdurig ziek is. Bijvoorbeeld voor de echtgenoot, een kind, vader of moeder. Meer dan 1.3 miljoen mensen bieden één of andere vorm van mantelzorg. Onbetaald, uit liefde, noodzaak en persoonlijke betrokkenheid.

Meer dan de helft van de hulp is huishoudelijk, zoals schoonmaken, de was doen en koken. Ook helpen bij het eten, het verzorgen en het begeleiden van een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis komt veel voor. Vaak komen de zorgtaken op een persoon neer: de vaste verzorger. Vooral als iemand erg veel verzorging nodig heeft, kan het zijn dat mantelzorg een belasting wordt die dag en nacht voortgaat. Een keuze is er meestal niet; je rolt vaak vanzelf in het ´vak´ van mantelzorger.
De kans dat er geen tijd meer overblijft voor jezelf om even te ontspannen wordt groter als de ziekte of handicap erger wordt, of gewoon doordat iemand heel oud is geworden.

Vandaar dat het college het in ieders belang vindt, dat er een dag als deze wordt georganiseerd.