Politie Friesland

Politieberichten van 09/08 13.00 uur t/m 10/08 07.00 uur

Fryslân 24-08-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Appelscha: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 11.40 uur vond op de N381 een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 49-jarige man uit Wapse reed vanaf de Roggeberg de kruising op, juist op het moment dat een 30-jarige man uit Boornbergum passeerde. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurder uit Boornbergum raakte gewond. Hij is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis.

Houtigehage: man gewond na brand
Maandag omstreeks 16.00 is brand uitgebroken in een stal aan de Skieding. In de stal stonden paarden gestald. Die zijn door de eigenaar en enkele omstanders uit de stal gehaald. Twee paarden zijn gewond geraakt. Een derde is in de brand omgekomen. De eigenaar, een 36-jarige man die op korte afstand van de stal woonde, is met eerste- en tweedegraads brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. De stal brandde af. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. In verband met rookontwikkeling werd het verkeer op de Folgersterloane in beide richtingen omgeleid.

Kollumerzwaag: keukenbrand
Maandag omstreeks 17.15 uur moest de brandweer uitrukken naar een woning aan de Tsjerkestrjitte. De 45-jarige bewoner was aan het koken en had even de keuken verlaten. Toen hij terugkwam stond de afzuigkap in brand, mogelijk door oververhitting van een koekenpan. De brand werd met behulp van omstanders geblust. De brandweer deed een nacontrole. De bewoner bekwam brandwonden aan zijn been maar wenste geen medische hulp.

Holwerd: bezit softdrugs
Maandagmiddag heeft de politie een onderzoek ingesteld naar een illegale coffeeshop aan de Ternaarderdyk. De eigenaar, een 52-jarige man uit Holwerd, verleende zijn medewerking. Er werden 46 zakjes van
1,5 gram weed in beslaggenomen. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Het is al de tweede maal dat er softdrugs bij hem zijn aangetroffen.

Heerenveen: autobrand
Een personenauto die geparkeerd stond een de K.R. Poststraat is maandag omstreeks 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in brand gevlogen. De 45-jarige eigenaar uit Sonnega probeerde nog de brand te blussen, maar moest dat uiteindelijk aan de brandweer over laten. Deze doofde de brand, waarna het voertuig werd afgesleept.

Leeuwarden: inbraak kinderdagverblijf
Afgelopen weekend werd ingebroken in een kinderdagverblijf aan de Bachstraat. Men kwam het pand binnen door een ruit te vernielen, waarna onder meer een geldbedrag en een videorecorder werden weggenomen. Een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Stiens: motorrijder gewond
Een 32-jarige motorrijder uit Hallum is maandag omstreeks 17.45 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Bredyk. De man was bezig met een inhaalmanoeuvre, toen hij plotseling moest invoegen door een naderende tegenligger. Daarbij raakte hij een voor hem rijdende auto en verloor vervolgens de macht over het stuur. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht.

Heerenveen: inbraak woning
Maandag tussen 08.00 en 18.00 is ingebroken in een woning aan de Thorbeckestraat tijdens afwezigheid van de bewoonster. Het is onbekend hoe men is binnengekomen. Uit de woning werden diverse sieraden en een paspoort meegenomen. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld, helaas zonder resultaat. De bewoonster, een 29-jarige vrouw, deed aangifte.

Drachten: diefstal koi karpers
Afgelopen weekend zijn bij een winkel aan de Raai twee waterpompen en twee koi karpers gestolen. Men was het binnenterrein van de winkel opgekomen door over de muur met het aangrenzende terrein te klimmen. Door de diefstal van de pompen is de schade nog verder opgelopen. Meerdere vissen zijn doodgegaan. Namens de winkel deed een 31-jarige man uit De Tike aangifte.
|
Grou: aanhouding na poging diefstal boot
Dinsdag omstreeks 03.00 uur heeft de politie een 21-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van bootdiefstal. Kort daarvoor was een bewoner van de Skaverij waker geworden van een plons. Ze keek uit het raam en zag de verdachte in een zwembroek de touwen van de boot van de buren losmaken. Ze riep de jongeman aan, waarop meerdere bewoners wakker werden. De verdachte bleef van schrik staan en kon ter plaatse aangehouden worden. Hij is voor nader onderzoek in gesloten.

Sneek: aanhoudingen na dumpen fiets
Dinsdag omstreeks 03.45 uur zijn twee mannen van 20 jaar uit Amsterdam aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort daarvoor had een 20-jarige vrouw uit Sneek haar fiets op de Houkeslootpromenade gezet. Vervolgens hoorde ze een plons. Toen ze omkeek zag ze geen fiets meer, maar drie knapen, waaronder beide verdachten op die plek staan. De drie zijn aangehouden door de medewerkers van een beveiligingsbedrijf. Een van hen wist te ontkomen. De andere twee zijn overgedragen aan de politie en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: man aangehouden na mishandeling
De politie heeft maandagavond omstreeks 19.00 uur een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor had een 55-jarige man uit Heerenveen melding gedaan dat hij op de Wederik met een stok was geslagen en gestoken door de verdachte. Aanleiding was dat de aangever een opmerking had gemaakt omdat de verdachte zijn echtgenoot beledigd zou hebben. De verdachte was inmiddels vertrokken en kon in een woning aan de Wederik worden aangehouden. Hij weigerde daarbij elke medewerking en beledigde de politiemensen meermalen. Aan het bureau bedreigde hij politiemensen en probeerde een kopstoot te geven. De verdachte is voor nader onderzoek in gesloten.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Maandag 19.45 uur, Tsjukemarwei in Sint Nicolaasga, 54-jarige bestuurder van een vrachtauto uit Wagenborgen, 540 ug/l, 5 uren, bestuurder was in de berm geraakt en tegen een boom tot stilstand gekomen;
Dinsdag 05.00 uur, Leidijk in Drachten, 46-jarige bestuurder van een personenauto uit De Wilp, 560 ug/l, 5 uren;
Dinsdag 02.30 uur, Hikkaarderdyk in Jislum, 45-jarige bestuurder van een personenauto uit Wanswerd, 375 ug/l, 3 uren.
Naast de rijverboden wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.