Ingezonden persbericht


Persbericht

Adoptiekippen hebben garantie op een kiplekker leven met buitenuitloop en legnesten

Mijlpaal voor 'Adopteer een Kip' met 25.000ste adoptiekip

De actie 'Adopteer een Kip' viert feest: vandaag is de 25.000ste kip geadopteerd! De gelukkige adoptieouder is de Utrechtse secretaresse Sylvia Gunn. Zij mag nu elke maand een doosje biologische eitjes afhalen bij de natuurvoedingswinkel.

De actie 'Adopteer een Kip', die vorig jaar september van start is gegaan, mocht vandaag de 25.000ste adoptant verwelkomen. De vogelpest vorige zomer was voor initiatiefnemer Biologica de directe aanleiding om met de actie te beginnen. Met het adopteren van een kip kunnen mensen een positieve daad stellen en zich uitspreken vóór biologische landbouw.

Spaarkip

Er zijn drie manieren om een kip te adopteren: de adoptiekip, de cadeaukip en de spaarkip (zie www.adopteereenkip.nl). Op dit moment zijn er 12.177 adoptiekippen, 12.071 cadeaukippen en 752 spaarkippen aangemeld bij Biologica. Het succes van de actie betekent dat er steeds meer kippen een dierwaardig leven kunnen leiden met een buitenuitloop, een ruime stal met daglicht, legnesten met stro, zitstokken en biologisch voer. De afzet van biologische eieren in de natuurvoedingswinkel is als gevolg van de campagne met meer dan 21% gestegen.

Stimulans

De 25.000ste kip is geadopteerd door de Utrechtse secretaresse Sylvia Gunn (25). Ze was al donateur van het Wereld Natuur Fonds en wilde nog een goed doel steunen. Ze heeft voor 'Adopteer een Kip' gekozen omdat het wederkerige principe van de actie haar aansprak. Sylvia: 'Ik vind het leuk dat ik wat terugkrijg voor mijn donateurgeld. Ik ben vegetariër en kocht altijd al eieren van kippen met een vrije uitloop. Voor mij is de adoptiekip een goede manier om met biologisch te beginnen. Ik kwam af en toe al in de natuurvoedingswinkel en dit is een stimulans om er regelmatig wat te gaan kopen.' Sylvia is zo enthousiast over haar eigen adoptiekip dat ze de mensen in haar omgeving ook probeert over te halen om een kip te adopteren.

Adopteer een Appelboom

Biologica heeft het succes van de kip uitgebreid met 'Adopteer een Appelboom'. Het broertje van 'Adopteer een Kip' is afgelopen juni officieel begonnen maar zal in september vol van start gaan met de eerste plukdagen en oogstfeesten. Biologica heeft voor de appel gekozen omdat het typisch Hollands fruit is en veel biologische fruittelers aan agrarisch natuurbeheer doen. De appel heeft daardoor volop mogelijkheden om het natuurvriendelijke karakter van de biologisch teelt voor het voetlicht te plaatsen. Bij 'Adopteer een Kip' lag het zwaartepunt bij de diervriendelijkheid van de biologische sector.

Door wie?

De adoptieacties zijn een initiatief van Biologica en worden gesteund door Triodos Bank, Natudis, de Natuurvoedingswinkel Organisatie (NWO), Udea, Stichting DOEN, Wakker Dier e.v.a.

Einde persbericht

Meer info:

Biologica, Annelijn Steenbruggen, tel. 030-2339982 of kijk op www.adopteerbiologisch.nl. U kunt gratis beelmateriaal opvragen via: steenbruggen@platformbiologica.nl. Meer info over de 'Kip-en-ei Rekening' en de 'Oogappelrekening' kunt u opvragen via www.triodos.nl.