PRLT B.V.

Persbericht Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten

Den Haag, 10 augustus 2004

Reactie op meelstofrapport Gezondheidsraad
De ondertekenaars van het Arboconvenant Grondstofallergie zijn het met de Gezondheidsraad eens dat mensen die beroepsmatig zijn blootgesteld aan meelstof dienen te worden beschermd tegen het risico van allergie. In een zojuist verschenen rapport bespreekt de Commissie WGD van de Gezondheidsraad de gevolgen van blootstelling aan meelstof afkomstig van tarwe en aan tarwe verwante graansoorten en presenteert zij luchtconcentraties die verbonden zijn aan de risico's van blootstelling.

Omdat de sector zich bewust is van het probleem dat blootstelling aan meelstof kan leiden tot luchtweg- en oogaandoeningen, hebben alle brancheorganisaties samen met de vakbonden, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en de overheid in 2003 het arboconvenant getekend. Dit convenant bevat concrete afspraken en maatregelen om de gezondheidsrisico's zoveel mogelijk te verminderen. Op grond van dit convenant wordt sinds februari 2004 een omvangrijke voorlichtings- en bewustwordingscampagne gevoerd in alle ondernemingen in de bakkerijsector, de maalindustrie en de bakkerijgrondstoffenindustrie. Het motto van de campagne luidt 'Blij met stofvrij!'.

In het kader van het convenant moet elk bedrijf in de keten een stofbeheersingsplan maken. Alle circa 2.500 ambachtelijke bakkerijen worden daartoe persoonlijk bezocht door een voorlichter om hierbij te helpen. Om mogelijke gezondheidsrisico's vroegtijdig te onderkennen, wordt bovendien voor de hele keten een gezondheidsbewakingssysteem opgezet. Hiertoe wordt een groot allergieonderzoek gehouden onder leiding van Universiteit Utrecht. Niet iedereen is namelijk vatbaar voor grondstofallergie. Allergie kan worden opgebouwd tijdens het werk, maar kan ook erfelijk zijn bepaald.


---