Apple Benelux

Apple introduceert Production Suite

Final Cut Pro HD, Motion en DVD Studio Pro 3 in één geïntegreerd pakket

Bunnik, 10 augustus 2004

Apple introduceert vandaag Production Suite, de onmisbare softwarebundel voor film- en videoproductie die drie real-time-productieprogramma's bevat in één compleet en geïntegreerd pakket. Production Suite bestaat uit Final Cut Pro HD, de nieuwste versie van het met een Emmy bekroonde videobewerkingsprogramma van Apple; Motion, een nieuw programma met een revolutionaire aanpak voor de professionele productie van bewegende beelden; en DVD Studio Pro 3, de nieuwste versie van het professionele dvd-authoringprogramma van Apple. Production Suite biedt creatieve professionals één complete omgeving waarin ze hun media en projectbestanden naadloos door alle fasen van het productieproces kunnen leiden. Het resultaat: een uniform, perfect geïntegreerd creatief proces. Production Suite is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1399 euro (incl. BTW).

"Production Suite is de eerste complete real-time-productieworkflow in één pakket. De bundel is bovendien ongelofelijk voordelig", aldus Rob Schoeben, Vice President Applications Marketing van Apple. "Production Suite introduceert een compleet nieuw productieworkflowconcept: de "roundtrip". Creatieve professionals maken animaties in Motion, zetten deze naadloos om in Final Cut Pro-films en branden die weer op een professionele dvd met DVD Studio Pro."

Production Suite is speciaal ontwikkeld voor de Power Mac G5 en Mac OS X versie 10.3 ("Panther"). Alle programma's profiteren dan ook optimaal van de prestaties en de innovatieve architectuur van deze unieke combinatie. Met Production Suite kan de gebruiker in alle productiefasen in real time interactief werken. Zo bevat Final Cut Pro HD 150 real-time-effecten voor DV, SD en HD, is Motion voorzien van een real-time-engine voor het ontwerpen van animaties en kunnen gebruikers in DVD Studio Pro 3 dvd's in real time monteren en bekijken. Production Suite is perfect geïntegreerd dankzij gemeenschappelijke gebruikersinterface-elementen zoals de tijdbalk, toetsenbordcommando's en mediabrowsers. Daardoor is de leercurve kort en schakelen gebruikers moeiteloos over van het ene naar het andere programma. De workflow is bovendien perfect gestroomlijnd. Zo kunnen gebruikers complete bewerkte tijdbalken met overgangen, lagen, bewegingspaden en samengestelde modi die ze hebben aangemaakt in Final Cut Pro HD, rechtstreeks openen in Motion.

Final Cut Pro HD is de nieuwste versie van de met een Emmy bekroonde bewerkingssoftware van Apple. De bestaande real-time-ondersteuning voor DV en SD is nu uitgebreid met functionaliteit voor het in real time afspelen van hoogwaardig HD-materiaal. Final Cut Pro HD is het eerste programma waarmee gebruikers HD-video ("high definition"-video) van professionele kwaliteit vastleggen, bewerken en uitvoeren via één FireWire-kabel, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Final Cut Pro HD ondersteunt bewerking van native DVCPRO HD zonder beelden opnieuw te comprimeren of verlies van beeldkwaliteit. Dankzij de nieuwe Digital Cinema Desktop-functie is het bovendien mogelijk om HD-beelden vooraf op een Apple Cinema HD Display te bekijken.

Motion is een baanbrekend nieuw programma met een revolutionaire aanpak voor de professionele productie van bewegende beelden. Het is voorzien van een unieke real-time-ontwerpengine en revolutionaire animatietechnieken. De real-time-ontwerpengine zorgt voor razendsnelle en intuïtieve animatie van tekst, afbeeldingen en video, compleet met een directe voorbeeldweergave van filters en partikeleffecten. Motion is bovendien uitgerust met "Behaviors", een innovatieve nieuwe functie waarmee gebruikers op basis van methodische animatietechnieken uiterst eenvoudig natuurlijke, vloeiende bewegingen en geavanceerde animaties met meerdere lagen kunnen creëren zonder dat ze daarvoor complexe keyframes nodig hebben. En dankzij een ingenieuze gebruikersinterface voor video, dvd en het internet kost het beheer van vensters en paletten met Motion veel minder tijd, zodat gebruikers meer tijd overhouden om hun projecten te perfectioneren.

DVD Studio Pro 3 is de nieuwste versie van het professionele programma van Apple voor het maken van dvd's. De DVD Studio Pro-software bevat een complete set tools voor het ontwerpen en samenstellen van dvd's die voldoen aan de eisen van tegenwoordig. DVD Studio Pro 3 biedt nieuwe alfaovergangen voor stijlvolle dvd's en een vernieuwende grafische weergave voor een handige visualisatie van de flow van een dvd-project. Verder bevat DVD Studio Pro 3 Compressor 1.2, de nieuwste versie van de tool van Apple voor de codering en compressie van digitale media, die nu ook hoogwaardige HD-naar-MPEG-2-codering mogelijk maakt. Dankzij ondersteuning voor DTS en Dolby-audio kunnen DVD Studio Pro 3-gebruikers nu audio creëren van de hoogst mogelijke kwaliteit - perfect voor wie dvd's in 5.1 surround sound wil produceren.

Production Suite bevat het muziekprogramma Soundtrack voor het maken van professionele soundtracks. Soundtrack is speciaal ontwikkeld voor video- en filmmakers en bevat meer dan 4000 door professionals opgenomen audioloops en geluidseffecten (inclusief real-timetools voor het aanpassen van de toonhoogte en het tempo van verschillende loops). Daarmee kunnen gebruikers snel en eenvoudig soundtracks, beds en bumpers maken. Soundtrack bevat verder 30 krachtige audioplugins. Doordat deze plugins schaalbaar zijn, kunnen gebruikers hun projecten eenvoudig overzetten naar Logic Pro 6 van Apple, om ze verder te bewerken in andere omgevingen met meerdere sporen. Extra audiofuncties in Final Cut Pro HD zijn onder andere een audiomixer op het scherm met 99 sporen, een audiorouter en meerkanaalsuitvoer.

Production Suite bevat verder LiveType 1.2 voor resolutie-onafhankelijke titelanimaties, Compressor 1.2 voor HD-codering, Cinema Tools voor filmmakers die werken met 35-mm of 16-mm film en QuickTime Pro voor de aansturing van de complete digitalemediaworkflow - van import tot aflevering. Doordat de programma's van Production Suite zijn gebaseerd op de open QuickTime-architectuur, zijn ze soepel in te passen in vrijwel elke productieworkflow en te exporteren naar vrijwel elke professionele tapestructuur. Gebruikers kunnen hun projecten bovendien coderen in de MPEG-2-, MPEG-4-, H.264- of QuickTime-structuur voor gebruik op dvd, internet of 3G-apparatuur.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Production Suite is nu verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij de erkende Apple resellers voor een adviesprijs van 1399 euro (incl. BTW). Voor geregistreerde Final Cut Pro-gebruikers is een upgrade verkrijgbaar voor 749 euro (incl. BTW). De systeemvereisten voor Production Suite zijn te vinden op www.apple.com/nl/productionsuite/

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, iTunes en iPod zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

Meer informatie:

Voor Nederlandstalige informatie over Apple:http://www.apple.com/nl

Voor de wereldwijde website van Apple:http://www.apple.com

Voor wereldwijde persberichten van Apple en fotomateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Home >Persinformatie > Persberichten