Verbond van Verzekeraars

Interne Markt nog ver weg

Tien jaar na de invoering van de Interne Markt is nog steeds geen sprake van vrij verkeer van goederen en diensten. Dat is althans de conclusie van een onderzoek van UNICE (Union of Industrial and Employers Confederations of Europe) onder 200 bedrijven in verschillende EU-lidstaten. De conclusies zijn aan de hand van concrete voorbeelden uitgewerkt in de brochure Its the Internal Market, stupid!.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven vinden dat het door de Interne Markt makkelijker is om binnen de EU te handelen, maar dat er ook nog steeds veel belemmeringen zijn. Kern van het probleem is dat veel lidstaten naast de Europese regels eigen regels en eisen hanteren, die voor een hoop extra kosten zorgen om producten erop aan te passen.
Het probleem dat in de brochure wordt geschetst, is voor de verzekeringsbranche herkenbaar. Tijdens het Verbondscongres over Europa en verzekeringen in maart concludeerde Verbondsvoorzitter Paul Overmars dat de nationale verzekeringsmarkten juridisch, fiscaal, cultureel en qua risico nog te veel van elkaar verschillen.

Verzekerd!, augustus 2004