Arcadis NV

PERSBERICHT

Arnhem, 10 augustus 2004

ARCADIS: OMZET- EN WINSTGROEI EERSTE HALFJAAR 2004

Nederlandse markt vereist verdere herstructurering


· Omzet stijgt met 10%; winst met 4% in eerste halfjaar


· Milieu belangrijkste groeimarkt met autonome groei van 15%


· Ontwikkelingen gunstig in Noord- en Zuid-Amerika en overige Europese landen


· Verdere herstructurering Nederland voor verbetering winst in 2005


· Vooruitzicht 2004: winst stabiel ten opzichte van 2003 (exclusief éénmalige effect)

ARCADIS, de internationale advies- en ingenieursonderneming, heeft vandaag bekend gemaakt, dat in de eerste helft van 2004 de bedrijfsopbrengsten met 10% zijn gestegen terwijl de netto operationele winst in dezelfde periode met 4% toenam. Hierin is een negatief valuta-effect opgenomen van 3% tengevolge van de lagere Amerikaanse dollar. Omzet en winst namen vooral toe door sterke groei in de milieumarkt en in 2003 verrichte acquisities.

In het tweede kwartaal daalde de netto operationele winst licht, vooral door aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in Nederland en een kleinere bijdrage vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen. De bedrijfsopbrengsten namen in het kwartaal toe met 13%, waarvan 7% door organische groei.

De marktsituatie in Nederland maakt het noodzakelijk de concurrentiekracht te versterken. Dit gebeurt door aanpassing van de portfolio en stroomlijning van de organisatie. In het eerste halfjaar werden de Bomendienst (groene uitvoering) en Kafi (vastgoedwaardering) verkocht. Na afloop van het tweede kwartaal kon de verkoop van Mandaat (invordering en handhaving) worden afgerond. Door deze verkopen is de focus op de kernactiviteiten versterkt. De verkochte onderdelen hadden op jaarbasis een omzet van EUR 27 miljoen en 275 medewerkers. De netto boekwinst van deze verkopen bedraagt EUR 4 miljoen (voor heel 2004).

Om de toegenomen concurrentie het hoofd te kunnen bieden zal de organisatie in het tweede halfjaar verder worden gestroomlijnd. Daartoe is een kostenbesparingsprogramma opgesteld dat moet resulteren in een belangrijke verhoging van de productiviteit. Dit leidt in het tweede halfjaar tot een éénmalige herstructureringslast van EUR 6,3 miljoen. Door de herstructurering komen 60 arbeidsplaatsen te vervallen. Inclusief de in het eerste kwartaal getroffen voorziening voor aanpassing van de overhead, komen de éénmalige lasten dit jaar op EUR 8,5 miljoen. Hiermee wordt een kostenbesparing gerealiseerd van circa EUR 5 miljoen op jaarbasis.

Door de verkoop van Kafi en Mandaat en de eerdere teruggang van de telecomactiviteiten, blijven in het communicationssegment vrijwel alleen nog de geografische informatiesystemen over. Deze activiteiten worden met ingang van het derde kwartaal samengevoegd met de overige segmenten (hoofdzakelijk infrastructuur), waardoor ARCADIS zich wereldwijd concentreert op drie marktsegmenten: infrastructuur, milieu en gebouwen.

OLE_LINK1

Reagerend op de ontwikkelingen zei bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy: "Buiten Nederland zijn de ontwikkelingen positief. In de meeste Europese landen konden we de groei in de infrastructuurmarkt voortzetten. De autonome groei van 15% in de milieumarkt, vooral door onze succesvolle GRiP® aanpak in de Verenigde Staten, laat zien dat ARCADIS in deze markt bijzonder sterk is. In Nederland moeten we ons aanpassen aan lagere investeringsniveaus waardoor de concurrentie is toegenomen en de marges onder druk staan. Met de herstructurering wordt de basis gelegd voor verbetering van marges en winstgevendheid. De verkoop van niet-kernactiviteiten past in het beleid om ons te concentreren op activiteiten met groeipotentie en hogere marges."

Belangrijkste cijfers

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Tweede kwartaal

Eerste halfjaar

2004

2003

D

2004

2003

D

Bedrijfsopbrengsten

223

198

13%

431

391

10%

Bedrijfsresultaat1)

9,0

7,9

14%

16,9

14,8

14%

Netto operationele winst1)

5,5

5,7


-/- 3%

10,0

9,6

4%

Idem, per aandeel (in EUR)2)

0,27

0,28


-/- 3%

0,49

0,47

4%


1) Vóór afschrijving goodwill


2) In 2004 gebaseerd op 20,5 miljoen uitstaande aandelen (in 2003: 20,3 miljoen).

Toelichting

Tweede kwartaal

De bedrijfsopbrengsten groeiden in het tweede kwartaal met 13%; exclusief valuta-effect met 15%. Hiervan kwam (per saldo) 8% voor rekening van in 2003 verrichte acquisities en desinvesteringen. De relatief sterke autonome groei van 7% werd voor een deel veroorzaakt door toename van projecten met een hoog aandeel toelevering door derden. Dit deed zich voor in Nederland, door toevoeging van facility management en levering van GIS systemen, en in de Verenigde Staten door groei van de GRiP® omzet. De bruto toegevoegde waarde (bedrijfsopbrengsten minus toelevering derden) groeide autonoom met 3%. Zowel in de meeste Europese landen als in de Verenigde Staten lag de autonome groei op een goed niveau. De sterke groei in Brazilië en Chili wijst erop dat het marktherstel daar doorzet. In Nederland groeiden de bedrijfsopbrengsten autonoom licht maar de bruto toegevoegde waarde daalde met 6%.

De stijging van het bedrijfsresultaat met 14% was vooral afkomstig van acquisities. Autonoom daalde het bedrijfsresultaat 4%. Dit was het saldo van een stijging door groei in de Amerikaanse milieumarkt en herstel in Latijns Amerika en een daling in Nederland.

De bijdrage vanuit niet-geconsolideerde deelnemingen daalde aanzienlijk doordat vorig jaar de resultaten van de Braziliaanse energieprojecten over het eerste halfjaar volledig in het tweede kwartaal zijn verwerkt en er toen bovendien een éénmalige bijdrage was uit de verkoop van een participatie. Hierdoor kwam de netto operationele winst in het tweede kwartaal dit jaar 3% lager uit.

Eerste halfjaar

In het eerste halfjaar stegen de bedrijfsopbrengsten met 10%; exclusief valuta-effect met 13%.

Acquisities droegen voor 9% bij terwijl de autonome groei 3% bedroeg. De resterende 1% was het gevolg van de verkoop van activiteiten in Nederland. De achterliggende ontwikkelingen zijn vergelijkbaar met die in het tweede kwartaal.

Het bedrijfsresultaat nam toe met 14%. Autonoom was sprake van een daling van 6%. Door een in verhouding minder scherpe daling in niet-geconsolideerde deelnemingen kwam de netto operationele winst over het eerste halfjaar 4% hoger uit dan in 2003.

Marktontwikkelingen

De hierna genoemde cijfers hebben betrekking op de bedrijfsopbrengsten en gelden, tenzij anders vermeld, voor het eerste halfjaar 2004 in vergelijking met dezelfde periode in 2003.


· Infrastructuur

De groei van 6% was vooral afkomstig van de vorig jaar verrichte acquisities, met name in de Verenigde Staten. Autonoom daalden de activiteiten met 3%. Dit kwam doordat in Nederland de grote projecten duidelijk minder werk opleveren en de overheid terughoudend is met nieuwe investeringen. Hierdoor liepen de activiteiten terug met 14%. Dit werd gecompenseerd door voortgaande groei in België, Frankrijk en Spanje. Door marktherstel werd ook in Brazilië en Chili een toename gerealiseerd. In de Verenigde Staten is de markt stabiel en groeiden de activiteiten licht.


· Milieu

De autonome groei bedroeg 15%, waarmee milieu de belangrijkste groeimarkt voor ARCADIS is. De stijging was vooral afkomstig uit de Verenigde Staten. In het tweede kwartaal werd bekend dat ARCADIS een raamcontract heeft verworven voor GRiP® projecten van het Amerikaanse leger, met een maximale waarde van $ 200 miljoen. Daarnaast werd het Milan project gewonnen, een GRiP® opdracht van het Amerikaanse leger ter waarde van $ 45 miljoen. Inmiddels bedraagt de werkvoorraad voor bodemsanering in de Verenigde Staten ca $ 300 miljoen. Buiten de Verenigde Staten werd in vrijwel alle landen groei gerealiseerd, waarbij deze vooral in Engeland aanzienlijk was. Vooral dienstverlening aan multinationale klanten speelde hierbij een belangrijke rol.


· Gebouwen

In dit segment is een transitie gaande naar activiteiten met meer groeipotentie en hogere marges. Met de vorig jaar verrichte acquisities werd de dienstverlening uitgebreid met projectmanagement en consultancy. Deze acquisities droegen in belangrijke mate bij aan de groei van 47%. Autonoom bedroeg de stijging 12%, grotendeels vanuit facility management. Aangezien deze activiteit gepaard gaat met veel toelevering door derden, bleef de autonome groei van de bruto toegevoegde waarde beperkt tot 3%. Hieraan werd ook bijgedragen door België, Frankrijk en Spanje. In de Verenigde Staten liepen de activiteiten verder terug door het achterwege blijven van investeringen met name in de automobielindustrie.


· Communications

De dalende trend van de afgelopen jaren heeft zich in het eerste halfjaar van 2004 voortgezet met een teruggang van 10%. Dit is vooral het gevolg van de slechte gang van zaken in de Nederlandse markt voor vastgoedwaardering. Inmiddels zijn deze activiteiten verkocht. Het resterende deel van dit segment wordt samengevoegd met de overige segmenten.

Vooruitzichten

In de Nederlandse infrastructuurmarkt verschuift het accent naar aanpassing en vernieuwing van bestaande infrastructuur. Dit geldt niet alleen voor wegen en spoorwegen, maar ook voor stedelijke gebieden. Geleidelijk ontstaat meer ruimte voor publiek private aanpak van projecten. De grote ervaring van ARCADIS in spoorinfrastructuur geeft ook elders in Europa kansen. Dit blijkt uit recent verworven opdrachten voor uitbreiding van hogesnelheidslijnen in Frankrijk. De investeringen in transnationale netwerken, ook in Oost Europa, bieden veel perspectief. Het marktherstel in Brazilië en Chili biedt kansen in meerdere segmenten. Het succes van de GRiP® aanpak en de dienstverlening aan multinationale klanten is een uitstekende basis voor groei in de milieumarkt. Nieuwe impulsen in het gebouwensegment zullen vooral moeten komen van het aantrekken van investeringen als gevolg van economisch herstel en van facility management.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "We zijn optimistisch dat we het succes van ARCADIS in de markt voor gegarandeerde bodemsanering verder kunnen uitbouwen. In Nederland wordt herstel van de markt pas verwacht in 2005. Met de herstructurering die hier wordt doorgevoerd wordt de concurrentiekracht versterkt en de productiviteit verhoogd waardoor de marges verbeteren. Tengevolge van de situatie in Nederland verwachten we, dat exclusief de éénmalige baten en lasten en onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden, de netto operationele winst op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar. De herstructurering in Nederland heeft een éénmalige negatief effect op het netto operationeel resultaat van (per saldo) EUR 1,5 miljoen. Verwacht wordt dat de getroffen maatregelen vanaf 2005 een positief effect op het bedrijfsresultaat zullen hebben van EUR 2 á 3 miljoen."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, milieu en gebouwen. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie, voor zowel bedrijven als overheden. Centraal in onze integrale aanpak staat de meerwaarde voor onze opdrachtgevers. ARCADIS heeft wereldwijd een jaarlijkse omzet van circa EUR 850 miljoen en heeft 9000 medewerkers in dienst.