ANBO EN ANDEREN

Kaartjesautomaat NS kan gebruiksvriendelijker

's-Hertogenbosch, 10 augustus 2004

Senioren deinzen terug voor onbekendheid apparaat Kaartjesautomaat NS kan gebruiksvriendelijker

De kaartautomaat met aanraakscherm kan gebruikersvriendelijker. Het gaat dan niet alleen om het apparaat zelf, maar ook om de locatie waar de kaartautomaat staat. Ook moet de NS meer aandacht besteden aan het imago van de automaat. Uit onderzoek van KITTZ (KwaliteitsInstituut voor Toegepaste ThuisZorgvernieuwing), in opdracht van de ouderenorganisaties ANBO, PCOB en Unie KBO, blijkt dat veel mensen denken dat de kaartautomaat heel ingewikkeld is om te gebruiken. Wanneer ze dan, met hulp, een kaartje bij de automaat kopen, zijn ze vaak verbaasd over het gemak waarmee dit gaat. Nog betere voorlichting en ondersteuning kan helpen om de drempelvrees lager te maken.

Tien mensen die nog nooit eerder een kaartjesautomaat hadden gebruikt, hebben deze samen met KITTZ getest. Naast de testgroep gaven ook nog eens 80 senioren hun mening over de automaat. Een aantal mensen had geen idee waar ze moesten beginnen. Ook viel bij een aantal gebruikers het scherm weg omdat ze te lang wachtten met het maken van hun keuze. In de testgroep zaten ook twee rolstoelgebruikers. Toen zij wilden pinnen, bleek dat ze de display van de pin niet eens konden zien. Sowieso vonden de testgebruikers het moeilijk om te bepalen waar en hoe de pinpas in de automaat moest.

Wat locatie betreft, kwamen de gebruikers met aandachtspunten als: plaats de automaten onder een goed afdak, zodat je droog staat, zorg voor voldoende verlichting en plaats ook kaartautomaten buiten het station, zodat het kopen van een kaartje makkelijker wordt.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben de ouderenorganisaties een gesprek gehad met de Nederlandse Spoorwegen (NS). NS is bereid de aanbevelingen van het rapport te onderzoeken en te toetsen op haalbaarheid en verenigbaarheid met andere belangen. Ook wil NS samen met de ouderenbonden iets doen aan de voorlichting over de automaten.