Ingezonden persbericht

Samen...maar toch vaak alleen

Twee nieuwe boeken voor de vrouwen van chauffeurs

DAMWOUDE, 20040810 -- Wanneer je als vrouw trouwt of samenwoont met een partner die (internationaal)vrachtwagenchauffeur is dan heb je een soort van weekendrelatie. Manlief komt, met een beetje geluk, op vrijdagavond thuis en vertrekt vaak zondagavond weer voor vijf á zes dagen. Een dergelijke relatie ziet er uiteraard anders uit dan wanneer manlief een baan van negen tot vijf heeft. Om deze vrouwen een steuntje in de rug te bieden zijn er twee boeken verschenen voor chauffeursvrouwen.


Een vrouw van een chauffeur loopt tegen heel andere problemen aan dan de gemiddelde vrouw. Er wordt van deze vrouwen verwacht dat zij naast het gezin ook de andere aspecten van een huishouden op zich nemen. Denk bijvoorbeeld eens aan de financiële kant van een huishouden of klusjes die normaliter door de man worden uitgevoerd. De opvoeding van eventuele kinderen komt ook voor 85% neer op de vrouw in een chauffeursgezin. Je kunt wel zeggen dat in een gezin, waar de man chauffeur van beroep is, het veelal draait om zijn beroep. Het is een leven waarvoor je als vrouw sterk in je schoenen moet staan en een grote mate van zelfstandigheid moet bezitten.

De afgelopen tijd zijn de chauffeurs helaas veel in het nieuws geweest. Iedereen herinnert zich de Duitse chauffeur Makel nog wel die in Kerkrade een supermarkt binnenreedt en daarbij wist te voorkomen dat een groep kinderen het slachtoffer werden. Ook zal men de affaire met de chauffeur Ton van der T. nog niet vergeten zijn. Daarnaast zijn er de afgelopen weken veel chauffeurs om het leven gekomen bij verkeersongevallen. U kunt zich voorstellen dat de vrouwen van chauffeurs hun hart vasthouden wanneer zij dit soort berichten horen. "Het eerste dat je je afvraagt wanneer je de verkeersinformatie hoort is: "Het zal toch niet mijn man zijn hè? Waar zou hij zijn op dit moment?" Je slaakt een zucht van verlichting als je verneemt dat het niet gaat om de lading die je man transporteert." Zegt een van de vrouwen in het boek Samen...maar toch vaak alleen.

De titel 'Samen...maar toch vaak alleen' zegt in feite genoeg. Wanneer je getrouwd bent, ben je samen, maar door het beroep van je man ben je toch vaak alleen. Toch ervaren niet alle vrouwen dit als een nadeel. Veel van de geïnterviewde vrouwen ervaren het als een stuk vrijheid dat zij hebben en als een kunnen doen en laten wat je wilt doordeweeks. Het weekend wordt veelal ingericht voor het gezin. De tijd die er samen is wordt volledig benut.

Van Samen...maar toch vaak alleen zijn vandaag twee delen verschenen. Deel één is een herschreven druk en deel twee is een nieuwe uitgave. De boeken zijn te verkrijgen via www.chauffeursvrouwen.nl, de ontmoetingsplaats voor chauffeursvrouwen, en bij uitgeverij van der Wal-de Vries uit Damwoude Tel. 0511 424533.