Den Haag, 10 augustus 2004

PvdA wil afschaffing van gesubsidieerde uitbesteding van werk

PvdA Tweede-Kamerlid Kris Douma reageert verbaasd op de berichten in het AD van hedenmorgen dat ondernemers met subsidie van EZ werkgelegenheid en banen uitbesteden naar China en andere landen.

Het bedrijf Unimeta zegt met subsidies van EZ een deel van haar werk naar China te hebben verplaatst. Samen met enkele collega-kamerleden heeft hij aan de minister van Economische Zaken de volgende vragen gesteld over het verplaatsen van productie naar lage lonenlanden door de TAOM-regeling (Technische Assistentie Opkomende Markten).

Dat de TAOM-regeling is gebruikt om productie en dus banen te verplaatsen naar lagelonenlanden bewijst dat de lappendeken aan subsidiemaatregelen die door EZ worden uitgevoerd hun doel volstrekt voorbij schieten. Natuurlijk is het goed dat bedrijven worden geholpen om in opkomende markten een marktpositie te verwerven. Maar de gesubsidieerde uitbesteding van werk moet zo snel mogelijk worden gestopt.

De huidige TAOM-regeling moet derhalve worden geschrapt. EZ zou hiertoe overigens ook zelf het initiatief moeten nemen in het kader van de uitvoering van twee moties die op voorstel van de PvdA door de Kamer zijn aangenomen. Op grond van de motie van Van Dam c.s. inzake afschaffing van subsidies is de TAOM-regeling rijp voor afschaffing.

Op grond van de motie Douma c.s. inzake gericht op versterking van de economische kracht van Nederland door middel van backing winners is concentratie van subsidie- en fiscale instrumenten nodig op het scheppen van hoogwaardige kennisintensieve productie en werkgelegenheid in Nederland.

Het ondernemingsklimaat voor bedrijven in Nederland moet worden verbeterd. Het beleid van EZ schiet tekort en werkt soms, zoals bij de TAOM-regeling, averechts. Het roer moet om, fiscale ondersteuning van sterke en kansrijke sectoren en bedrijven moet de nieuwe prioriteit worden.

Nadere informatie: Kris Douma 06 - 18 306024