ROMAN HOUSE PUBLISHERS

Dierenarts brengt huiselijk geweld in beeld

PERSBERICHT

Huiselijk geweld treft ook dieren

Dierenarts brengt huiselijk geweld in beeld

Huiselijk geweld wordt vaak pas opgemerkt als het goed mis is gelopen. Hulpverleners zoeken naar manieren om probleemsituaties eerder te herkennen en daarin een helpende hand te kunnen toereiken. Mishandeling van dieren in een gezin kan een waarschuwing zijn dat er ook kinderen in gevaar zijn, zo is in Amerikaanse en Engelse studies inmiddels duidelijk aangetoond.
In het buitenland bestaan interdisciplinaire platforms, waarin dierenartsen samenwerken met organisaties zoals Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld, GGD en Jeugdzorg. Probleemsituaties worden daardoor eerder herkend, zodat de cirkel van huiselijk geweld eerder kan worden doorbroken. Dierenartsen kunnen een belangrijke inbreng hebben in de signalering van probleemsituaties.

De Schotse uitgever Roman House Publishers Ltd organiseert eind november in het Kurhaus te Scheveningen een driedaags congres voor dierenartsen. Op vrijdag 26 november 2004staat de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling centraal. Deskundigen uit Amerika en Engeland, alsmede woorvoerders van de Nederlandse dierenartsenorganisatie, politiek en dierenbescherming proberen op deze dag tot de aanzet van een protocol te komen.

Geweld tegen dieren blijft, net als geweld tegen kinderen, nog te vaak onopgemerkt. Maar mishandeling van dieren in een gezin kan een waarschuwing zijn dat er ook kinderen in gevaar zijn, zo hebben Amerikaanse en Engelse studies aangetoond. Zelfs als het tot een rechtzaak komt tegen mogelijke daders, ontbreekt het soms aan voldoende bewijzen tegen de dader(s).
In Nederland ontbreken harde cijfers, maar het bewijs voor het regelmatig samengaan van beide vormen van huiselijk geweld komt uit het buitenland. Wetenschappelijk is vastgesteld dat in families waar zich serieuze vormen van dierenmishandeling voordoen de kans groot is dat er sprake is van andere vormen van geweld: kinderen in huis lopen slachtoffer te worden van dezelfde volwassene en dezelfde agressie. Wreedheden tegen huisdieren kunnen ook gebruikt worden om vrouwen of kinderen te intimideren; hen te dwingen niet weg te gaan of te zwijgen over hun situatie. Uit onderzoek blijkt ook dat, als een kind wreedheden begaat tegen dieren, dit een aanwijzing kan zijn dat het kind zelf wordt verwaarloosd of mishandeld. Daarnaast blijkt dat kinderen die vroeger vaker dieren hebben gemolesteerd, eenmaal volwassen soms ook geweld tegen mensen niet blijken te schuwen. Ook kan als gevolg van diermishandeling een bedreigde hond uit angst of frustratie een huisgenoot aanvallen en dus op zijn beurt de agressor worden.

Maatschappelijke rol van dierenarts
De Schotse uitgever Roman House Publishers Ltd (uitgever van vaktijdschriften voor dierenartsen, dierenartsassistenten en diereigenaren) organiseert in november in het Kurhaus te Scheveningen een driedaags congres voor dierenartsen, waarbij op de laatste dag de relatie tussen huiselijk geweld en diermishandeling centraal staat. Deskundigen uit Amerika en Engeland, zoals professor dr. Frank Ascione (Utah, VS) en veterinair patholoog dr. Helen Munro (University of Edinburgh) alsmede woorvoerders van de dierenartsenorganisatie en dierenbescherming proberen op deze dag tot de aanzet van een protocol te komen. Een van de sprekers is Remy Vink, projectleider Geweld in het Gezin. Dit project heeft een Europese voorbeeldfunctie van integrale aanpak van huiselijk geweld. Onder regie van GGD Kennemerland werken meer dan twintig organisaties samen. Echter de dierenarts ontbreekt hierbij nog, terwijl steeds duidelijker in beeld komt dat er een link is tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.

Goed geïnstrueerde dierenartsen weten opzettelijk toegebrachte verwondingen bij dieren te herkennen. Zij weten echter niet altijd zo goed hoe zij hiermee in de praktijk moeten omgaan en waar zij met deze kennis terechtkunnen. Dit, terwijl de maatschappelijke rol die de dierenarts hierin kan spelen, van groot belang kan zijn. Het is niet de bedoeling dat de dierenarts zelf het probleem van (mogelijk) huiselijk geweld bespreekbaar maakt, maar met zijn kennis hulpverleners terzijde kan staan. Een meldplicht van geweld tegen dieren zou kunnen leiden tot eerdere herkenning van geweldproblemen, zodat tijdig preventieve maatregelen genomen kunnen worden, of aanvullend bewijs van geweld kan worden geleverd.

Sexueel misbruik
Dr. Helen Munro zal onder andere cijfers uit haar onderzoek tonen, waaruit blijkt dat bijna de helft van Engelse dierenartsen dieren op spreekuur hebben gehad met opzettelijk toegebrachte verwondingen. Naast verdachte verwondingen wordt in het onderzoek ook gevallen van sexueel misbruik gemeld en vermoedelijke gevallen van Munchausen syndrome by proxy, waarbij de eigenaar verwondingen suggereert of daadwerkelijk toebrengt vanuit de behoefte zelf aandacht te krijgen.

Het congres is in eerste instantie bedoeld voor dierenartsen en vertegenwoordigers vanuit de humane zorg (huis- en kinderartsen, Jeugdzorg e.d.), politie, maar is ook toegankelijk voor overige geïnteresseerden. Voor meer informatie en downloaden van eerder verschenen artikelen over dit onderwerp, kunt u een kijkje nemen op www.rhp.nu


---


-----