Politie Groningen

Persberichten woensdag 11 augustus 2004

provincie Groningen, 11-08-2004 -

Groningen: gestolen fiets na elf jaar terecht
Met de aanhouding van een 36-jarige man uit Eelde heeft de politie een fietsendiefstal van elf jaar geleden opgelost. De Drent werd een week geleden op de Zuiderkuipen aangehouden. Politieagenten kenden de verdachte en constateerden een bobbel onder zijn shirt. De Eeldenaar werd gecontroleerd en bleek al snel dat hij onder zijn kleding twee spijkerbroeken had zitten. De kledingstukken waren afkomstig van diefstal uit een kledingzaak aan de Haddingestraat. Daarnaast constateerden de dienders dat de fiets als gestolen stond gesignaleerd. Het onderzoek wees uit dat de fiets elf jaar geleden vanaf de Eendrachtskade was gestolen. De verdachte had volgens eigen zeggen de fiets aan zijn moeder gegeven, maar kon zich de diefstal niet meer herinneren. De fiets zal vermoedelijk worden teruggegeven aan de eigenaresse, een 40-jarige vrouw uit Groningen. De fiets bleek nog in een goede conditie te verkeren. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: geen gewonden bij auto te water
Een 42-jarige man uit Uithuizermeeden is dinsdagmiddag met zijn auto in het water van het Van Starkenborghkanaal gereden. De automobilist haalde op de Sprikkenburg een andere personenauto in. Tijdens deze manoeuvre raakte de man met zijn auto in een slip en verloor hij de macht over het stuur. De Noord-Groninger belandde vervolgens met zijn auto in het water van het Van Starkenborghkanaal. Hij kon snel uit de auto komen en zichzelf in veiligheid brengen. De auto werd door een sleepdienst uit het water getakeld en afgevoerd. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: Stadjer na bedreigingen aangehouden
De politie heeft dinsdagochtend op de Geraniumhof een 41-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer wordt ervan verdacht dat hij een 26-jarige vrouw uit de stad met woorden heeft bedreigd. De verdachte werd ingerekend en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit naar het bureau bedreigde en beledigde hij ook de politieagenten. De Stadjer werd gehoord en mocht daarna weer van zijn vrijheid genieten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: ruim 200 bekeuringen bij snelheidscontroles in stad De politie heeft dinsdag op vier locaties een snelheidscontrole gehouden. Op de Ulgersmaweg werd dinsdagochtend gecontroleerd. Hier werden 182 voertuigen gecontroleerd, waarvan 24 bestuurders te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 65 km/uur, waar 50 km/uur is toegestaan. Verder werd dinsdagochtend op de Hereweg gecontroleerd. Van de 661 passerende voertuigen reden er 46 bestuurders te hard. De snelste rijder reed hier 71 km/uur. Op de Verlengde Hereweg werd dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Op deze locatie passeerden 677 voertuigen. Hier werden 72 overtredingen geconstateerd. De snelste rijder reed hier 78 km/uur. Tenslotte vond dinsdagmiddag op de Paterswoldseweg een snelheidscontrole plaats. Van de in totaal 869 voertuigen waren op deze weg 60 bestuurders in overtreding. De vier controles leverden in totaal 202 bekeuringen op.

Wildervank: man (71) zwaar gewond na val van trap
Een 71-jarige man uit Wildervank is dinsdagmiddag in de K.J. de Vriezestraat na een val zwaar gewond geraakt. De man was bezig met de reparatie van een lek in het dak van zijn woning en stond voor deze klus op een trap. Vermoedelijk is de trap weggegleden en is het slachtoffer van 3,5 meter naar beneden gevallen. De Wildervanker is met in ieder geval een forse hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht. De aanwezige kleinzonen van het slachtoffer kregen van de politie een troostbeer uitgereikt.

Musselkanaal: man voor vernieling aangehouden
De politie heeft dinsdagnacht in de Anemonenstraat een 28-jarige man uit Musselkanaal aangehouden voor vernieling. De verdachte zat in de kost bij een 23-jarige plaatsgenoot. De 28-jarige was uit de woning gezet, nadat er onenigheid tussen beide mannen was ontstaan. De verdachte vernielde vervolgens tot twee maal toe een ruit van de betreffende woning aan de Anemonenstraat. De man werd ingerekend en ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam/Meedhuizen/Onderdendam/Garrelsweer: snelheidscontroles Op diverse wegen in de provincie werden dinsdag snelheidscontroles gehouden. In Veendam, Meedhuizen, Onderdendam en Garrelsweer werden meer dan vierduizend bestuurders gecontroleerd. Aan 267 bestuurders zal een boete worden opgelegd.

Stadskanaal: inbraak in fietsenzaak
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een fietsenwinkel aan de Poststraat te Stadskanaal. De verdachten kwamen de winkel aan de achterzijde binnen. Uit het bedrijf werd kasgeld weggenomen. Bovendien werden uit de winkel drie bromfietsen, een kart en acht fietsen ontvreemd. De politie stelt een onderzoek in.

Delfzijl: bedreiging met vuurwapen
Een 41-jarige medewerker van de gemeente werd dinsdagmiddag op de Wendakker te Delfzijl bedreigd. De man moest tegels afleveren bij een woning aan de Wendakkers. Terwijl hij hiermee bezig was, werd hij plotseling door een 20-jarige inwoner van Delfzijl bedreigd. Na een korte woordenwisseling kwam de verdachte terug met een vuurwapen en bedreigde hij het slachtoffer opnieuw. Het gemeentemedewerker wist de politie te waarschuwen. Op het moment dat de politie zich bij de woning meldde, kwam de verdachte met zijn auto aanrijden. Hij werd aangehouden. Een onderzoek naar het vuurwapen leverde niets op. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Bedum: bromfietser botst tegen brug
Een 18-jarige bromfietser uit Groningen liep dinsdagochtend op de Groningerweg in Bedum, een beenbreuk op. Het slachtoffer kwam door nog onbekende oorzaak met zijn bromfiets tegen de brugleuning aan. Hij kwam vervolgens ten val. Bij controle bleek dat de bromfiets niet of nauwelijks kon remmen. De jongen werd naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt proces verbaal op.

Appingedam: teveel in glaasje gekeken
De politie heeft dinsdagmiddag op de Rijksweg in Appingedam een 60-jarige inwoner van Haren aangehouden. De man reed met zijn auto over de Farmsumerweg. Toen hij een stopteken kreeg, negeerde hij het teken van de politie. Doordat de brug over het Eemskanaal geopend was, moest de man wel stoppen. Een blaastest op straat lukte niet direct. Aan het bureau kon de man alsnog de ademanalysetest afleggen. Daarbij werd vastgesteld dat de verdachte ruim 1.9 promille alcohol in zijn bloed had. Hij moest zijn rijbewijs inleveren. De man krijgt een boete opgelegd. Zijn auto is aan het politiebureau geparkeerd.

Stadskanaal: alcoholgebruiker
Op de Hoofdstraat in Stadskanaal werd een 24-jarige man uit Stadskanaal van de weg gehaald. Bij controle bleek dat de man met alcohol op in zijn auto reed. De ademanalysetest op het politiebureau wees uit dat hij iets meer dan 1 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt een proces verbaal op. De man krijgt een boete opgelegd.

Ter Apel: bommelding aanmeldcentrum vreemdelingen
Medewerkers van de afdeling Vreemdelingen op het aanmeldcentrum in Ter Apel kregen dinsdagochtend een vreemd pakket op hun bureau bezorgd. Op het moment dat zij het pakket wilden openen, zagen ze dat op het pakket stond vermeld dat de inhoud gevaarlijk was. Op grond daarvan werd een onderzoek door een bomverkenner ingesteld. Deze liet de Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht waarschuwen. Op advies van de EOCKL werd het centrum ontruimd. Ruim 150 vreemdelingen en 100 personeelsleden werden tijdelijk opgevangen in het nieuwe vertrekcentrum. Nadat medewerkers van de EOCKL het pakket hadden onderzocht, konden bewoners en medewerkers na ongeveer vier uur weer terugkeren op het centrum. Uit onderzoek is gebleken dat geen ontploffingsgevaarlijke stoffen in het pakket zaten. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van het pakket.