Inspectie Werk en Inkomen

Jaarplan 2005: Meer toezicht op doeltreffendheid

De Inspectie Werk en Inkomen zal in 2005 ongeveer tweederde van haar toezichtcapaciteit besteden aan risicogericht onderzoek. Het gaat om onderzoek op het terrein van preventie, activering en uitkeringsverstrekking en een categorie overig, waarvan de inspectie heeft vastgesteld dat het de grootste risico's in de uitvoering van de sociale zekerheid zijn. Daarmee gaat de inspectie verder op de weg die zij met het Jaarplan 2004 heeft ingeslagen: meer toezicht op de doeltreffendheid van het stelsel van werk en inkomen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde Jaarplan 2005 van de Inspectie Werk en Inkomen.

Met haar toezichtprogramma draagt de inspectie bij aan het bereiken van de doelstellingen van de wetgever op het terrein van werk en inkomen. De inspectie doet dit door vast te stellen in hoeverre de uitvoeringsinstanties en gemeenten voldoen aan de eisen van doeltreffendheid, rechtmatigheid en in sommige gevallen doelmatigheid (bij de uitvoeringsinstanties). Het gaat dan bijvoorbeeld om het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en certificatie- en keuringsinstellingen op het terrein van arbeidsomstandigheden.

Naast de risicogerichte onderzoeken besteedt IWI een deel van haar capaciteit aan wettelijke producten, zoals het jaarverslag en toetsen op de toezichtbaarheid van nieuwe wet- en regelgeving. Bij het risicogerichte onderzoek ruimt IWI ook capaciteit in voor onverwachte risico's en verzoeken van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In 2005 is met het toezicht door de inspectie een bedrag van ongeveer 26 miljoen euro gemoeid, dat is bijna 35 procent minder dan in 2003. Deze vermindering is vooral een gevolg van een reorganisatie van het toezicht (vanwege de Wet Structuur uitvoering werk en inkomen en de Wet werk en bijstand). De begroting van IWI is een onderdeel van de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

persbericht IWI, 11 augustus 2004