Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 11 augustus 2004


Met blokkade CAO s kiest kabinet voor hopeloze confrontatie


Het voornemen van het kabinet om CAO s niet meer algemeen verbindend te verklaren als een stijging van het contractloon is opgenomen, blijft voor de PvdA onverteerbaar. Dat De Geus in een brief aan de Tweede Kamer vast blijft houden aan zijn eerdere voornemen, wijst er volgens Tweede Kamerlid Kris Douma op dat het kabinet kiest voor een langdurig slechte relatie met werknemers. Het zomerreces had een mooie afkoelingsperiode kunnen zijn waarin het kabinet alsnog met sociale partners tot overeenstemming hadden kunnen komen. Maar het kabinet kiest voor hopeloze confrontatie .


De PvdA roept de minister op zijn hoofd koel te houden. De PvdA heeft grote bezwaren tegen de wijziging waarin een contractloonstijging wordt gekwalificeerd als zijnde in strijd met het algemeen belang, als tegen de andere fundamentele wijzigingen.


De PvdA heeft daarom de voorzitter van de Vaste kamercommissie verzocht te bewerkstelligen dat geen publicatie in de Staatscourant kan plaatsvinden alvorens over de voorgenomen wijziging van het AVV-Toetsingskader met de Tweede Kamer overleg heeft kunnen plaatsvinden. Indien daartoe reden bestaat verzoekt de PvdA tevens de Vaste Kamercommissie nog voor het aflopen van het zomerreces bijeen te roepen.


Op 10 augustus 2004 heeft de Tweede Kamer van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief ontvangen inzake de wijziging van het Toetsingskader voor het Algemeen Verbindend Verklaren van CAO s.


In die brief kondigt de minister enkele vergaande maatregelen aan ten aanzien van de voorwaarden en procedures voor het al dan niet toekennen van Algemeen Verbindend Verklaring en de daarop eventueel te verlenen dispensatie. Het betreft onder andere de aankondiging om AVV-verzoeken die na 1 november 2004 worden ingediend niet te AVV-en indien daarin een contractloonstijging is opgenomen.


Tevens bevat de brief enkele andere fundamentele wijzigingen in het Toetsingskader die al op een eerder tijdstip kunnen ingaan, namelijk op de tweede dag na publicatie in de Staatscourant. Langs verschillende routes wordt aan werkgevers de mogelijkheid geboden onder AVV van CAO s uit te komen. De vluchtroutes van een ondernemings-CAO of aansluiting bij een andere werkgeversvereniging, zelfs als dat gebeurt met lege of door de werkgever zelf opgerichte vakbondjes lijkt volledig te worden opengezet.


Nadere informatie: Kris Douma 06 - 18 306024