Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag 11 augustus 2004


Vragen van de leden Douma en Waalkens (PvdA) aan de ministers van Economische Zaken en Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid


over het tussentijdse resultaat in de lopende WTO-ronde


1. Hebt u kennisgenomen van de uitkomsten van de besprekingen in de WTO en het tussentijdse resultaat dat op 1 augustus is totstandgekomen?


2. Welke garanties zijn in dat akkoord opgenomen om te waarborgen dat de lopende WTO-ronde vooral in het teken zal staan van de economische ontwikkeling van de armste landen?


3. Bent u met ons van mening dat totstandkoming van dit voortgangsakkoord van belang is voor het herstel van de wereldhandel en kunnen de ministers aangeven op welke termijn een totaal akkoord bereikt kan worden?


4. Hoe verhoudt het tussenakkoord zich tot het mandaat dat vanuit de Tweede Kamer is gegeven, metname op het terrein van de zogenaamde Singapore-issues en de afschaffing van de exportsubsidies, twee onderwerpen waarop thans in het akkoord afspraken lijken te zijn gemaakt die tot voor kort weliswaar op steun van de PvdA konden rekenen, maar niet op een meerderheid in de Tweede Kamer?


5. Bent u van mening dat in het tussenakkoord voldoende mogelijkheden zijn ingebouwd voor de armste landen om gedurende een bepaalde periode hun lokale economie op onderdelen te beschermen en verder tot ontwikkeling te brengen?


6. Bent u met ons van mening dat in het tussenakkoord nog onvoldoende tot uiting komt dat de katoensubsidies van de VS in strijd zijn met de afspraken in de WTO en dus sneller dan in het tussenakkoord is voorzien, moeten worden afgeschaft?


7. Is het juist dat door juristen, die deel uitmaken van de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie naar aanleiding van een klacht die door Brazilië samen met Thailand en Australië was ingediend, de conclusie is getrokken dat het EU-suikerbeleid illegaal is? Welke gevolgen heeft die uitspraak voor het beleid ten aanzien van de Europese suikerbeleid?


8. Kunt u aangeven welke mogelijkheden u ziet om in de aanloop naar de afronding van de Doha-ronde het thema van de non-trade issues (respecteren van de core labour standards, voedselveiligheid e.a.) op de agenda van de volgende WTO-ronde geplaatst te krijgen?


9. Kunt u aangeven welke ontwikkelingen u de komende tijd rond de WTO verwacht en welke activiteiten van de EU en NL, mede in het kader van het EU-voorzitterschap, mogen worden verwacht?