Amsterdam Airport Schiphol

Persbericht

11 augustus 2004

Juli met passagiersgroei van 7.2% recordmaand voor Schiphol

De maand juli was voor Amsterdam Airport Schiphol volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group een recordmaand. Nooit eerder reisden in één maand meer passagiers via de luchthaven Schiphol: 4.384.900, een toename van 7,2% ten opzichte van dezelfde maand in 2003. Het vorige maandrecord dateerde van augustus 2002: 4.149.575. Zaterdag 31 juli was met ca. 152.500 passagiers de drukste dag ooit. De sterkste groei in juli van dit jaar was zichtbaar in het transfersegment (13,3%), maar ook het aantal lokaal opstappende passagiers nam deze maand toe (4,1%). De groei in dit laatste segment werd versterkt, doordat veel Nederlanders, die in juni hun vakantie uitstelden wegens het EK Voetbal in Portugal, in juli op vakantie gingen. Daarnaast heeft het slechte weer aan het begin van deze zomer geleid tot extra vakantieboekingen.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer steeg in juli met 2,5% ten opzichte van juli 2003 tot 36.932. In het vrachtsegment was opnieuw sprake van de sterkste stijging van het aantal vluchten (11,0%), maar ook het aantal vliegtuigbewegingen met passagiers-combi toestellen nam toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er werden gemiddeld ook grotere toestellen ingezet, waardoor de totale stoelcapaciteit toenam. Het aantal passagiers groeide echter sterker dan de stoelcapaciteit. Hierdoor steeg de bezettingsgraad van de passagiersvluchten in juli met bijna 2% tot 80,9%.

Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) steeg in juli met 1,7% tot 98,2 ton. Vooral de sterke stijging van het aantal vrachtvluchten, met een hoog gemiddeld MTOW, droeg bij aan de groei van het totale gemiddelde MTOW.

Punctualiteit
De punctualiteitscijfers bleven deze maand achter bij het niveau van juli vorig jaar. Onder andere de storm en het onweer op 16 juli hadden een negatieve invloed op de punctualiteitscijfers. De aankomstpunctualiteit daalde in juli met bijna 6 procentpunten tot 78,4% en de vertrekpunctualiteit met ruim 10 procentpunten tot 63,0%.


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl