Gemeente Haarlem


11 augustus 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

206/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Geen huisvestingsvergunning? Dat kost veel geld


De Haarlemse woningmarkt is nog steeds krap. Om ervoor te zorgen dat de schaarse woningen beschikbaar komen voor mensen die er recht op hebben, is de huisvestingsvergunningplicht in de Huisvestingsverordening opgenomen. Voor woningen met een koopprijs onder E 136.134 of een huurprijs onder E 585 per maand is het aanvragen van een huisvestingsvergunning verplicht. Ontbreekt zo'n vergunning, dan is er sprake van onrechtmatige bewoning of illegaal wonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag ingestemd met een nieuwe, strengere aanpak van onrechtmatige bewoning.


De nieuwe aanpak houdt in dat bewoners, die geen huisvestingsvergunning hebben, de woning moeten verlaten. Maar ze krijgen eerst nog één kans om de vergunning aan te vragen bij het gemeentelijke kantoor aan de Zijlweg. Een huisvestingsvergunning wordt verleend wanneer de woning passend is qua grootte en hoogte van de huur. Daarnaast moet de belanghebbende ingezetene zijn van de regio Zuid-Kennemerland of van de gemeente Haarlemmermeer. Is dat niet het geval, dan moet deze persoon economisch of maatschappelijk gebonden zijn aan de regio Zuid-Kennemerland of daaraan gelijkgesteld.


Wanneer een bewoner geen vergunning heeft aangevraagd of deze niet heeft gekregen, moet de woning verlaten worden. Om deze plicht kracht bij te zetten, wordt er een dwangsom aan gekoppeld. Dat betekent dat de onrechtmatige bewoner maandelijks een bepaald bedrag moet betalen totdat de woning is verlaten. Dit bedrag kan 2 tot 5 keer hoger zijn dan de huur die betaald wordt. Uiteindelijk kan dat oplopen tot duizenden euro's.

Particuliere verhuurders
Met de nieuwe aanpak worden ook de verhuurders strenger aangepakt. Zij mogen een woning niet verhuren wanneer de betrokkene niet in aanmerking kan komen voor een vergunning. Verhuurders die al eerder een woning verhuurd hebben aan een bewoner die niet over een huisvestingsvergunning beschikt en die ook niet kan krijgen, kunnen een preventieve dwangsom opgelegd krijgen. Dat betekent dat zij iedere keer een dwangsom moeten betalen wanneer een woning aan een onrechtmatige bewoner verhuurd wordt. De hoogte van deze dwangsom zal afhangen van de situatie en varieert van tienduizend tot honderdduizend euro.


Heleen van Loenen
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --