Gemeente Haarlem


11 augustus 2004
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

209/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


NIEUWE VMBO SCHOLEN IN HAARLEM-OOST EN HAARLEM-NOORD

Haarlem krijgt 2 nieuwe VMBO-scholen. Ook over de mogelijke locaties heeft B&W van Haarlem op dinsdag 10 augustus een besluit genomen. Dit staat in de notitie VMBO-scholen. die nu naar de raadscommissie wordt gestuurd en daarna naar de gemeenteraad.
Bij de begroting 2004 - 2008 is de Gemeenteraad is al akkoord gegaan om E 18 miljoen in het investeringsplan op te nemen voor de bouw van twee VMBO-locaties; een in Noord en een in Oost. B&W vraagt de Gemeenteraad een krediet van E 8.000 om op een aantal vraagpunten in een startnotitie nader onderzoek te doen. De Raad neemt voor de jaarwisseling een beslissing over het totale project, de locatiekeuze en de inzet van de middelen.

Keuzes
Bijna 50% van de Haarlemse leerlingen volgt onderwijs op een VMBO-school, een school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De onderwijsinhoud en de gebouwen zijn toe aan ingrijpende vernieuwingen om deze groep leerlingen goed en aantrekkelijk onderwijs te bieden.
In regionaal verband worden afspraken gemaakt over de diversiteit van opleidingen (het zogenoemde assortiment). Op lokaal niveau worden deze afspraken in verband gebracht met de gewenste nieuwbouw, bijvoorbeeld groenopleiding in Noord en niet in Oost; op beide locaties wel of geen verzorging etc.
De schoolbesturen zelf bepalen de inrichting van het onderwijs en zorgen voor de afstemming van het assortiment. Dit is van invloed op locatiekeuze.

Haarlem-Oost
De besturen van het Damiate College en het LinnaeusCollege gaan fuseren om een nieuwe onderwijslocatie in Haarlem-Oost te realiseren. Zij zullen een deel van hun huidige schoolgebouwen afstoten. De middelen die daarbij vrijkomen zullen worden ingezet voor de realisering van nieuwbouw of verbouw. Voor de nieuwe VMBO-school is de locatie '023-Haarlem', aan de Noordstrook langs de Schipholweg een optie en het huidige gebouw van het Damiate College aan de Floris van Adrichemlaan.


Haarlem-Noord

Het Noordzeecollege krijgt in Haarlem-Noord de nieuwe VMBO-school. De volgende locaties worden onderzocht: Badmintonpad en het terrein aan de Zijlweg naast het Nova-College. Het bestuur overlegt nu met het bestuur van het Openbaar Voortgezet Onderwijs over verdere samenwerking, waardoor mogelijk gezamenlijk deze nieuwe VMBO-school gerealiseerd kan worden. Dan kan eventueel ook gedacht worden aan het terrein van de huidige Lieven de Keyschool / Gunningschool (Korte Verspronckweg).

Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-511 5594
---- --