Gemeente Heythuysen

Nieuws

Controle hemelwaterlozingen op het riool

Controle hemelwaterlozingen op het riool Uit onze gegevens blijkt dat de pompen van de riolering veel extra uren draaien. Mogelijke oorzaak hiervan is de illegale aansluiting van hemelwater op de riolering.

Veel woningen in het buitengebied (grofweg het gebied buiten de bebouwde kom) zijn aangesloten op het riool met een persleiding. Dat wil zeggen dat het afvalwater via een pompgemaal door een leiding onder druk getransporteerd wordt naar een lozingspunt. Dit lozingspunt kan het gemeentelijke stelsel zijn of een voorziening van het Waterschapsbedrijf Limburg.

De capaciteit van persriolering is ontworpen op het afvoeren van alleen huishoudelijk afvalwater. Ten tijde van de aanleg is ook aangegeven middels overeenkomsten of publicaties dat het niet is toegestaan hemelwater te lozen via persleiding. Uit onze gegevens blijkt dat een aantal pompen qua draaiuren flink boven het gemiddelde uitkomen. Reden hiervoor zou kunnen zijn dat er hemelwater is aangesloten op de riolering. Hiervoor is deze riolering niet ontworpen, waardoor eerdere slijtage van de pompen, hogere energiekosten en veelvuldige storingen de gevolgen zijn.

De hoofdfunctie van riolering is het doelmatig afvoeren van afvalwater naar het lozingspunt. Door hemelwater aan te sluiten komt de doelmatigheid van de riolering dus in het gedrang. Dit resulteert in hoge onderhoudskosten en snellere slijtage van de pompgemalen, ze moeten immers meer draaiuren maken dan waarvoor ze zijn ontworpen.

Mocht er in uw situatie dus hemelwater zijn aangesloten op persriolering, dan verzoeken wij u dit af te koppelen, zodat de gemalen weer optimaal gebruikt kunnen worden. Het afkoppelen van hemelwater kan gebeuren door het te lozen op nabijgelegen greppels of sloten of direct te lozen op de bodem. Het plaatsen van een regenton behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden, waardoor hemelwater gebruikt kan worden om planten water te geven.

De gemeente Heythuysen zal de draaiuren van alle pompen blijven controleren en waar nodig controles gaan uitvoeren op niet toegestane lozingen.
Voor meer informatie kunt u terecht bij dhr. B. Majolée, tel. 0475 499 391.