Gemeente Dongeradeel



---

Kooilanden en Hogedijken asbestvrij

De kleine hoeveelheden asbestdeeltjes die bij de brand in de loods van DBO op zaterdag 31 juli in de wijk Kooilanden en op en om het bedrijventerrein Hogedijken terecht zijn gekomen, zijn op deskundige wijze verwijderd. Het gehele bedrijventerrein, op het voormalig DBO complex na, is vanaf woensdag 11 augustus asbestvrij. De wijk Kooilanden werd op dinsdag 3 augustus al asbestvrij verklaard.

Op zaterdag 31 juli werd na een eerste onderzoek door diverse deskundigen vastgesteld dat er geen asbest of andere gevaarlijke stoffen in de Kooilanden terecht waren gekomen. Echter werd op maandag 2 augustus een klein stukje asbest aangetroffen in een zak met verbrandingsmateriaal afkomstig van de mr. J.P. Miedemastraat. Dit was de aanleiding om door een extern bureau de hele wijk en het bedrijventerrein nog eens visueel te laten inspecteren.

Uit dit onderzoek bleek dat er in de J. Wiemersstraat in de wijk Kooilanden en op en langs het bedrijventerrein toch kleine hoeveelheden asbestdeeltjes terecht waren gekomen. De gebieden waar de asbestdeeltjes lagen zijn na de vondst volledig afgesloten en op deskundige wijze is de asbest verwijderd.

In eerste instantie concentreerde het opruimen zich op de woonwijk. Na een visuele inspectie en het opruimen van de asbestdeeltjes kon deze wijk op dinsdagmiddag 3 augustus om omstreeks 12.00 uur schoon worden verklaard. Direct daarna is er gestart met het schoonmaken van de openbare wegen op en om de Hogedijken en hebben de betrokken bedrijven op verzoek van de gemeente deskundigen ingeschakeld om hun terrein asbestvrij te maken. Op woensdag 11 augustus is het gehele bedrijventerrein, op het voormalige DBO terrein na, ook asbestvrij verklaard. Het opruimen van het DBO terrein zal nog enkele weken in beslag nemen. Dit terrein blijft zolang afgesloten.

Ondanks de vrijgekomen asbest is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid. De aangetroffen asbestdeeltjes waren afkomstig van de zogenaamde witte soort asbest. Volgens de GGD is dit de minst gevaarlijke soort. Bovendien ging het om vaste deeltjes asbest, die op zichzelf geen gevaar op kunnen leveren voor de gezondheid. Alleen wanneer de asbest zou worden verpulverd kunnen de stofdeeltjes bij inademen een gezondheidsrisico vormen.

Op het telefoonnummer dat door de gemeente Dongeradeel voor vragen over de brand was ingesteld zijn tussen de 35 en 40 reacties binnengekomen. De vragen van de inwoners hadden veelal betrekking op hoe men asbest kan herkennen en op de alarmering.