Openbaar Ministerie

Persberichten

11 augustus 2004

Vader levert 7 nepwapens in van kinderen

ETTEN-LEUR- Een Etten-Leurse vader kwam vandaag aan het politiebureau en toonde de politie zeven namaakwapens. Hij had de wapens tijdens eerdere vakanties in het buitenland gekocht en aan zijn kinderen gegeven als speelgoed. Omdat de vader twijfelde of deze wapens in Nederland waren toegestaan legde hij ze ter beoordeling voor aan de politie. Die oordeelde dat vrijwel al de zeven wapens voor bedreiging of afdreiging geschikt waren en daarom in Nederland niet toegestaan.

De kinderen hadden het als speelgoed gezien, maar hadden er geen moeite mee dat pa ze bij de politie achterliet. De man was gaan twijfelen toen hij onlangs een artikel las over het kopen van namaakwapens in het buitenland. Politie en justitie waarschuwen ouders nadrukkelijk dit soort wapens niet te kopen. Ze lijken op echte wapens en zijn in Nederland niet toegestaan.
Bron: persbericht politie district Breda 11 augustus 2004

OM Breda waarschuwde Brabantse vakantiegangers in juli voor aankoop nepwapens, lees hier meer over in onderstaand bericht van juli 2004

Bezit van nepwapens wordt bestraft
Het Openbaar Ministerie in Breda waarschuwt ook dit jaar weer voor op echte vuurwapens gelijkende imitatie- en speelgoedpistolen, die in buitenlandse vakantieoorden te koop worden aangeboden. Bezitters, ook jongeren, met zo'n nepvuurwapen worden strafrechtelijk vervolgd.

Strenge vervolging
In en na de zomermaanden treft de politie vaak nepwapens aan die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Vooral onder jongeren zijn ze populair. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns worden vaak uit de zuidelijke vakantielanden meegenomen. Daar zijn de replica's toegestaan. De Nederlandse wetgeving verbiedt echter het bezit en het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt streng. Nepwapens kunnen voor bedreiging worden gebruikt. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; deze kunnen verwondingen veroorzaken. Het OM benadrukt dat het bezit van nepwapens alleen al strafbaar is. Je hoeft er dus niet mee te dreigen, om een strafbaar feit mee te begaan.

Jongeren
De politie vindt de wapens vooral op scholen, in het uitgaansleven of in de buddyseat van scooters. Het Bredase arrondissementsparket heeft in de zomermaanden wekelijks te maken met jeugdige bezitters van nepwapens en vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. Vooral omdat ouders niet beseffen dat het strafbaar is en het zelfs vaak goedvinden. Jeugdige bezitters worden door de politie niet naar Halt doorgestuurd, maar krijgen altijd een proces-verbaal. Jongeren krijgen van de jeugdofficier van justitie - als het de eerste keer is - een taakstraf. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen.

Het persbericht van de Politie Midden en West Brabant, District Breda van 21 juli 2004 geeft een voorbeeld van het gebruik van een nepwapen.

Politie houdt 5 verdachten aan na onderzoek beroving

BREDA: De politie heeft afgelopen week drie inwoners van Breda en twee inwoners van Etten-Leur aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van betrokkenheid bij een beroving aan de Fatimastraat op 27 maart jl. Een 20-jarige man uit Breda werd die nacht onder bedreiging van een vuurwapen tot de afgifte van zijn bankpas en mobiele telefoon gedwongen.

Na een ingesteld onderzoek hield de recherche van Breda 13 juli twee 18-jarige inwoners van Etten-Leur aan. Een dag later werd een 17-jarige jongen uit Breda aangehouden. Na een vervolg onderzoek en na de verhoren met deze verdachten zijn dinsdag twee inwoners van Breda aangehouden. Zij hebben de leeftijd van 16 en 17 jaar.

In de nacht van vrijdag op zaterdag 27 maart fietste het 20-jarige slachtoffer rond 00:45 uur op de Fatimastraat in de richting van het Ginneken. Bij het viaduct werd door drie mannen het fietspad versperd en zag hij dat één van hen een vuurwapen bij zich droeg. Toen de man hierop van zijn fiets sprong en te voet probeerde te vluchten werd hij door twee van zijn overvallers achterna gezeten. Nadat de daders hem te pakken hadden gekregen werd hij tegen een hekwerk aangeduwd. De man kreeg vervolgens enkele stompen op zijn lichaam en klappen op zijn hoofd met wat later bleek- een nepvuurwapen. Om de pincode te krijgen van zijn mobiele telefoon zette één van de daders een mes in de nek van de Bredanaar. De daders gingen er vervolgens met de buit vandoor in de richting van de Franklin Rooseveltlaan, waar een vluchtauto klaarstond met nog twee handlangers. De twee gisteren aangehouden mannen worden vrijdag voorgeleid. De drie mede-verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Soms is er ook goed nieuws...
Het persbericht van de Politie Midden en West Brabant, district Breda van 11 augustus 2004 is hier het voorbeeld van:

Vader levert 7 nepwapens in van kinderen
ETTEN-LEUR- Een Etten-Leurse vader kwam vandaag aan het politiebureau en toonde de politie 7 namaakwapens. Hij had de wapens tijdens eerdere vakanties in het buitenland gekocht en aan zijn kinderen gegeven als speelgoed. Omdat de vader twijfelde of deze wapens in Nederland waren toegestaan legde hij ze ter beoordeling voor aan de politie. Die oordeelde dat vrijwel al de zeven wapens voor bedreiging of afdreiging geschikt waren en daarom in Nederland niet toegestaan.

De kinderen hadden het als speelgoed gezien, maar hadden er geen moeite mee dat pa ze bij de politie achterliet. De man was gaan twijfelen toen hij onlangs een artikel las over het kopen van namaakwapens in het buitenland. Politie en justitie waarschuwen ouders nadrukkelijk dit soort wapens niet te kopen. Ze lijken op echte wapens en zijn in Nederland niet toegestaan.