European Commission

IP/04/1025

Brussel, 11 augustus 2004

Commissie geeft het groene licht voor de overname van Nedcon Groep N.V. door Voestalpine AG in de sector opslagsystemen

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan de overname van de Nederlandse Nedcon Groep N.V. door de Oostenrijkse staalproducent Voestalpine AG. Nedcon en Voestalpine (de laatstgenoemde via zijn bedrijf Krems Finaltechnik) houden zich beiden bezig met de vervaardiging en installatie van statische stalen opslagsystemen voor industrieel gebruik (palletrekken en planken voor opslagplaatsen en distributiecentra). Zij produceren ook onderdelen voor die systemen. Uit het onderzoek van deze transactie blijkt dat deze geen significante wijzigingen in de concurrentiestructuur van de betrokken markt in de EU, noch in de lidstaten tot gevolg heeft.

Op 8 juli 2004 meldde Voestalpine het voornemen aan om een openbaar bod op de aandelen van Nedcon te doen.

De Commissie had reeds een onderzoek naar de betrokken productmarkten gedaan in de zaak Constructor / Dexion. Uit het onderzoek van de Commissie in deze zaak bleek dat het gecombineerde marktaandeel van de nieuwe onderneming in de EU niet meer bedraagt dan 15%. Nedcon neemt van oudsher een sterke positie in op bepaalde nationale markten (Nederland en België), waarop Voestalpine echter niet aanwezig is. Gezien de positie van beide partijen op deze markten en het aanwezige aantal concurrenten was de Commissie bijgevolg van oordeel dat de operatie geen machtspositie in het leven zal roepen of versterken. Zij heeft dan ook besloten de transactie goed te keuren.

Deze fusie, die door de mededingingsautoriteiten van meer dan drie lidstaten kon worden behandeld, is naar de Commissie verwezen op grond van artikel 4, lid 5, van Verordening (EG) nr. 239/2004 van de Raad.